IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сърбия повиши основната си лихва до най-високото ѝ ниво от над три години

Инфлацията вероятно ще достигне своя връх през третото тримесечие на тази година, прогнозира централната банка на страната

18:47 | 11.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Седалището на Сръбската народна банка в Белград. Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg
Седалището на Сръбската народна банка в Белград. Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Централната банка на Сърбия повиши своя основен лихвен процент до най-високото му ниво от повече от три години, опитвайки се да постигне баланс в охлаждането на инфлацията без да подкопава икономическия растеж, съобщава Bloomberg.

Централната банка на страната повиши едноседмичната репо лихва с една четвърт процентен пункт до 3% в съответствие с очакванията на голяма част от анализаторите, анкетирани от медията. Решението бележи пето поредно покачване на показателя.

„Геополитическите събития и ескалацията на конфликта в Украйна чрез глобалните вериги на доставка продължават да отразяват по-нататъшното ускоряване на глобалната инфлация“, изтъква регулаторът.

Служителите на централната банка повишиха и лихвите по кредитите и депозитите съответно до 4% и 2 на сто.

Регулаторът се присъедини към тенденцията на затягане на паричната политика, която се наблюдава в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), едва през април, след като се придържаше към рекордно ниски разходи по заеми повече от година и първоначално разчиташе на алтернативни инструменти за справяне с нажежаващата се инфлация. Централната банка повиши основния си лихвен процент три пъти с по 50 базисни пункта, след което забави темпа с по-малки увеличения.

Динамика на движението на лихвените проценти в Сърбия, Румъния, Унгария и Чехия. Източник: Bloomberg Динамика на движението на лихвените проценти в Сърбия, Румъния, Унгария и Чехия. Източник: Bloomberg

Ръстът на потребителските цени в Сърбия набира скорост от една година, достигайки 11,9% през юни, движен основно от цените на храните и енергията. Проучване на Bloomberg показва, че инфлацията през юли се ускорява до 12,3%, преди да се забави през август.

Лихвените проценти отдавна се съсредоточават върху основната инфлация, но дори този показател, който достига ниво от 6,7% през юни, надхвърля границата на толерантност на балканската страна от 1,5% до 4,5%. Централната ѝ банка казва, че ръстът на цените най-вероятно ще достигне своя връх през третото тримесечие и очаква нивото да се върне към целевия диапазон през втората половина на 2023 г.

Икономическият растеж на Сърбия се забавя от четири тримесечия насам, въпреки че остава перспективата да постигне планираното увеличение от 3,5%-4,5% за тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още