IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заработи първият в света регистър на изкопаемите горива

Базата данни прави разнородни или трудни за достъп данни публично достъпни, включително за инвеститори, които се опитват да разберат кои активи са в риск

15:43 | 19.09.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg Creative Photos
Снимка: Bloomberg Creative Photos

Carbon Tracker и Global Energy Monitor стартират първия глобален регистър на запасите от нефт и газ, производството и емисиите с данни за повече от 50 хил. находища.

Базата данни прави разнородни или трудни за достъп данни публично достъпни, включително за инвеститори, които се опитват да разберат по-добре кои активи могат да бъдат изложени на риск заради енергийния преход, пише Ройтерс.

Това може да помогне и на активистите в усилията им да оказват натиск върху производителите или правителствата да намалят производството на изкопаеми горива.

„Огромна помощ е сега да разполагаме с цялата тази информация, кръстосано препратена и с възможност за търсене. Не на последно място, тя ще ни помогне в насочването и прецизирането на нашата тематична ангажираност и управление“, коментира Ерик Кристиан Педерсен, ръководител на отдел „Отговорни инвестиции“ в Nordea Asset Management.

Глобалният регистър на изкопаемите горива съдържа данни за находища в 89 държави. Това припокрива 75% от световното производство, казват неправителствените организации, които са го разработили.

Global Energy Monitor казва, че регистърът събира данни от източници, включително правителства, държавни и частни компании, новини и медийни доклади, неправителствени организации и контакти на място, които предоставят информация от първа ръка за даден проект.

Няма съмнение, че голяма част от световните запаси от нефт и газ ще трябва да останат под земята, за да се избегне драматично влошаване на климата. Регистърът  посочва и конкретно число. „Производството и изгарянето на световните резерви би довело до над 3,5 трлн. тона емисии парникови газове, което е повече от всички емисии, произведени след индустриалната революция“, посочва се в регистъра.

Не е лесно да се изчислят емисиите през жизнения цикъл на единица нефт, газ или въглища, като често се разчита на изчисления, а не на измервания, които могат да се различават значително.

Дебора Гордън от групата за разузнаване на климата към Rocky Mountain Institute казва, че подобни данни са от решаващо значение, за да могат индустрията и правителствата да се справят първо с най-мръсните области.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:43 | 19.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още