IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Захарни заводи" ще изплати предсрочно 7 млн. лева от облигационния си заем

Дружеството измества лихвените плащания и ще промени и падежа на емисията предвид предсрочното плащане

09:38 | 20.09.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

„Захарни заводи“ АД ще изплати предсрочно част от главницата по облигационния си заем. Това се вижда от покана за общо събрание на облигационерите, което ще се състои на 7 октомври в Горна Оряховица.

Дружеството променя и периода на лихвените плащания, както и падежа на емисията предвид предсрочното плащане.

Предвижда се деветото лихвено плащане по емисията облигации да бъде изтеглено по-рано – на 29 ноември 2022 г. Според погасителния план на дружеството деветото лихвено плащане трябва да е на 22 февруари 2023 г.

За периода от осмото лихвено плащане до новата дата на деветото лихвено плащане размерът на лихвата се определя според броя дни между двете дати, посочва се в материалите за общото събрание.

Предвижда се след осъществяване на това лихвено плащане периодът за изплащане на лихви на облигационерите да се намали на 1 месец, т.е. плащания ще има всеки месец до падеж на облигациите. В момента лихвените плащания са 2 пъти годишно, т.е. на всеки 6 месеца.

Заедно с десетото лихвено плащане, което предвид тази промяна ще бъде през декември, дружеството планира да изплати предсрочно 7 млн. лева от главницата на облигационния заем.

Така ще се промени и падежът на облигациите – той ще настъпи на 29 януари 2023 г. вместо на 22 август 2025 г.

В края на второто тримесечие дружеството отчете 55% ръст на приходите от продажби в сравнение с второто тримесечие на 2021 г. и 53% общ годишен ръст на всички приходи. Увеличението на печалбата е почти три пъти на годишна база. 

В последната година акциите на дружеството поскъпват с над 6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:39 | 20.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още