IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола се стабилизира преди данните за инфлацията в САЩ*

Има нарастващ оптимизъм около търсенето в Китай, смята анализатор

09:58 | 12.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола се стабилизира в четвъртък след ръста си през последните пет дни, докато инвеститорите са в очакване на данните за потребителската инфлация в САЩ, а Китай увеличава покупките на петрол преди предстоящото отбелязване на китайската Нова година в страната, съобщава Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поевтинява леко с 0,07%, или 0,06 долара, до 82,61 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) намалява с 0,12%, или 0,09 долара, до 77,32 долара за барел.

Икономистите, анкетирани от Dow Jones, очакват индексът на потребителските цени в САЩ да е нараснал с 0,1% на месечна и с 6,5% на годишна база през декември, пише CNBC. Що се отнася до базовата инфлация (изключваща цените на храните и енергията), прогнозите са за ръст от 0,3% на месечна база (спрямо 0,2% месечен ръст през ноември) и 5,7% повишение спрямо декември 2021 г.

Покупките на „черно злато“ от Китай, след като страната обяви щедри квоти за внос във второто си разпределение за 2023 г., допринасят за бичия оптимизъм около перспективите за търсенето. Потреблението в най-големия вносител в света се очаква да се възстанови, след като страната сложи край на строгите противоепидемични мерки.

Китай определя квотна система, с която независимите рафинерии получават определен обем за внос на петрол в няколко разпределения всяка година.

„Има нарастващ оптимизъм около търсенето в Китай“, обясни Джеймс Уистлър, управляващ директор на Vanir Global Markets Pte в Сингапур. „Директните пазари са активно подкрепени от китайските купувачи“.

„Черното злато“ започна бурно новата година, като поевтиня с почти 10% в първите две сесии поради сигнали, че голяма част от световната икономика се насочва към рецесия, след което поскъпна. Инвеститорите следят зорко за сигнали относно паричната политика на САЩ. Главният изпълнителен директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън каза, че може да се наложи федералната лихва да е над 5%.

Пазарът обаче игнорира най-големия ръст в щатските запаси на суровината от февруари 2021 г., който бе очакван след рязко застудяване, което спря голяма част от капацитета на рафинериите на американското крайбрежие на Мексиканския залив.

Брентът може да достигне цена от 110 долара за барел до третото тримесечие, ако Китай и други азиатски икономики отворят напълно след ограниченията заради пандемията, смята ръководителят по суровинни проучвания в Goldman Sachs Group Inc. Джеф Къри. Миналата седмица водещият мениджър на хедж фондове Пиер Андюран прогнозира цена от над 140 долара за барел тази година.

*Към 09:29 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:58 | 12.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още