IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондовете на паричния пазар са привлекли 286 млрд. долара заради банковата криза

Фондовете на Goldman Sachs, JPMorgan Chase и Fidelity печелят най-много от стремежа на инвеститорите да намерят безопасно пристанище за парите им

18:44 | 27.03.23 г.
Снимка: Scott Eells/Bloomberg
Снимка: Scott Eells/Bloomberg

Goldman Sachs, JPMorgan Chase и Fidelity печелят най-много от инвеститорите, които наливат пари във фондове на паричния пазар в САЩ през последните две седмици. Инвеститорите се насочиха към фондовете на паричния пазар, след като две регионални американски банки и спасителната сделка за Credit Suisse породиха опасения за безопасността на банковите депозити.

Повече от 286 млрд. долара са налети във фондовете на паричния пазар досега през март. С тази сума това е месецът с най-голям входящ поток от времето на най-дълбоката криза при избухването на пандемията, пише FT.

Американските парични фондове на Goldman са събрали близо 52 млрд. долара за периода, което представлява увеличение от 13% в сравнение с 9 март, ден преди Silicon Valley Bank да бъде погълната от американските власти.

Фондовете на JPMorgan са привлекли близо 46 млрд. долара, а Fidelity – 37 млрд. долара, показват данни на iMoneyNet към края на миналата седмица.

Фондовете на паричния пазар обикновено държат активи с много нисък риск, които са лесни за покупка и продажба, включително краткосрочен държавен дълг на САЩ. Наличната доходност на тези инструменти сега е най-добрата от години заради ръста на лихвите, с които Федералният резерв се опитва да потисне инфлацията.

Темпът на входящите потоци се ускори през последните две седмици, особено от големи вложители, които търсят сигурни убежища. Въпреки че американски служители се съгласиха да подкрепят всички депозити в SVB и Signature Bank, няма никаква гаранция за депозитите от над 250 хил. долара в другите банки.

„Виждаме преминаване към фондове на паричния пазар от всякакви инвеститори“, коментира Ашиш Шах, главен инвестиционен директор за публично инвестиране в Goldman Sachs Asset Management. „Като се има предвид нестабилността, която наблюдаваме на пазара, всеки инвеститор трябва да се запита: съвпада ли моят профил на паричния риск [общият ми рисков профил] и достатъчно ли съм диверсифициран“, допълва той.

Ръстът на потоците този месец помогна за увеличаване на общите активи в парични фондове до рекордните 5,1 трлн. долара, според проучване на Bank of America.

Парите се насочват най-вече към фондове, които държат американски облигации, считани за най-сигурен актив, както и към фондове, свързани с банките „сини чипове“ на Уолстрийт и най-големите инвестиционни къщи.

Данни на Федералния резерв, публикувани в петък, показват, че банковите депозити са намалели през седмицата до 15 март от 17,6 трлн. долара в предходната седмица до 17,5 долара, а депозитите в малките банки са се свили от 5,6 трлн. долара до 5,4 трлн. долара.

Нийл Кашкари, президент на Федералния резерв на Минеаполис, в неделя каза, че напрежението в банковия сектор е доближило САЩ до рецесия. Той допълни тогава, че още не е ясно доколко това напрежение би довело до широко разпространение на кредитна криза.

„Когато има трусове на пазарите, с висока степен на несигурност относно основните части на икономиката и по целия свят, не само в САЩ, импулсът да се търси безопасност е водещ“, коментира и Анджей Скиба от RBC Global Asset Management.

Той допълва, че голяма част от входящите инвестиции са вложени в емисии на Федералната банка за жилищни заеми - тя отговаря на огромното търсене на ликвидност от нейните банки-членки, които се опитват да уверят вложителите в тяхната стабилност.

При международните фондове на паричния пазар тенденцията не е толкова изразена. Международните фондове на BlackRock са привлекли 19 млрд. долара инвестиции от 9 март, а GSAM – 6 млрд. долара, според iMoneyNet.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 27.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още