IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Идва ли времето за възраждане на чуждестранните инвестиции на японския пазар?

Инвеститорите все още смятат, че Япония е рискова дестинация, но се увеличават доказателствата, че може да се очаква добра възвръщаемост от вложения в акции

12:29 | 23.04.23 г.
Снимка: архив Ройтерс
Снимка: архив Ройтерс

Японският фондов пазар се настройва за най-добрата възвръщаемост от няколко десетилетия. Анализаторите са оптимистични за перспективата дългите години на дефлация най-накрая да приключат, а активността на акционерите да нарасне.

Техният оптимизъм обаче все още не е убедил много чуждестранни инвеститори да вложат пари на японския пазар, пише FT.

От началото на 2023 г. брокерите в Токио са домакини на вълни от инвеститори от цял свят, привлечени от шанса дълго пренебрегваният японски пазар на акции да им даде възможности, които трудно биха пропуснали.

Неотдавнашното посещение на Уорън Бъфет в Токио дойде с разкритието, че той се интересува от разширяване на портфолиото си в Япония. Бизнесът с хедж фондовете Citadel на Кен Грифин планира да отвори отново своя офис в Токио след почти 15-годишно отсъствие.

Засега обаче повечето инвеститори проучват и напускат страната без да увеличат позициите си. В последното си проучване Global Fund Manager Survey Bank of America установява, че вложенията на респондентите в японски акции спада през първите две седмици на април. Намалението е с 5 процентни пункта нетно спрямо предходния месец.

Инвеститорите остават предпазливи дали това няма да е поредната фалшива заря за пазара в Токио, чиито ралита многократно се оказват краткотрайни. Въпреки че японският индекс Topix изпревари конкурентите си в Европа през последното десетилетие, той изостава от Wall Street. За чуждестранните инвеститори, които не хеджират излагането си на валутни колебания, падащата йена намалява възвръщаемостта.

В първите години от ерата на „Абеномиката“ между началото на 2013 г. и края на 2015 г., която обещаваше сериозна пазарна реформа, водена от покойния премиер Шиндзо Абе, чуждестранните инвеститори наляха приблизително 250 млрд. долара в японски акции. През следващите години те натрупаха загуби и продадоха вложения за почти същата сума.

Стратези и икономисти обаче започват да твърдят, че ще има обрат, а доказателствата за това са по-убедителни от години.

„На Япония се гледа като на проблем. Така я възприема масовият глобален инвеститор, който има силата на навика да се придържа към това, което е чувал“, коментира Дрю Едуардс, фокусиран върху Япония портфолио мениджър в GMO Usonian. Той подчертава, че тези инвеститори не виждат интересните неща, които се случват на пазара в страната.

„Настъпи смяна на поколенията. Хората трябва да спрат да се питат „какво ще е необходимо, за да се промени Япония?“ – тя се променя“, посочва той.

Комбинацията от нов управител на Японската централна банка и покачващи се цени стимулира спекулациите, че дните на свръхразхлабените парични условия може да са преброени и че борбата на страната с дефлацията може би най-накрая ще приключи. Това трябва да е добра новина за акциите, които обикновено не се представят добре в среда на падащи цени в цялата икономика.

Японските акции трябва да се възползват от необичания си статус сред чуждестранните фондови мениджъри, което оставя малък потенциал за по-нататъшни разпродажби, според Ален Бокобза, глобален ръководител на разпределението на активи в Société Générale.

„Няма как да продадете нещо, което не притежавате“, коментира Бокобза, като добавя, че устойчивите печалби, нарастващата инфлация и перспективата за нова вълна от обратни изкупувания на акции правят японските акции все по-привлекателни за инвеститорите.

Има също така признаци, че японските компании стават все по-отзивчиви към интересите на инвеститорите. Акционери-активисти като Elliott Management, ValueAct и нарастваща група местни фондове принуждават компаниите да променят поведението си.

Акциите на Honda скочиха през февруари, след като компанията обяви планове да изкупи обратно собствени акции на стойност 500 млн. долара. Акциите на Dai Nippon Printing се покачиха с почти 40 процента през януари, след като стана ясно, че Elliott е станал един от най-големите акционери в компанията.

Фондовите мениджъри обаче засега оценяват Япония като „труден“ пазар. Неотдавнашната волатилност на йената, която падна бързо миналата година, даде на мениджърите причина да се въздържат от инвестиране засега.

Чуждестранните фондове нямат големи притежания на евтини японски акции с ниски съотношения цена/счетоводна стойност. Точно от такива акции обаче някои активисти правят огромни печалби и това оказва натиск върху дългосрочните фондове да ги последват, за да не пропуснат възможности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 23.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още