IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските компании надминават прогнозите с печалбите си, но инвеститорите са песимисти

Общоевропейският индекс STOXX 600 спада заради опасенията за икономическото забавяне и натиска върху потребителите и маржовете на бизнеса

15:50 | 21.05.23 г.
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Големите европейски компании представиха значително по-добри от очакваните резултати за първото тримесечие, което се противопоставя на предизвикателния икономически фон (нарастваща инфлация и повишаване на лихвените проценти).

Европейските акции обаче се понижават от 14-месечния връх през април, тъй като инвеститорите се тревожат за здравето на световната икономика, спадащото потребителско търсене и натиска върху маржовете на печалбата, пише Ройтерс.

Около половината от компаниите от STOXX 600 са отчели резултати за първото тримесечие и две трети от тях са надхвърлили прогнозите. Това е по-силно представяне в сравнение с повечето тримесечия, когато около половината от компаниите обикновено надминават прогнозите за печалбите.

„Устойчивият потребител, подкрепян от спестяванията и силния пазар на труда, продължава да поема по-високите цени и да поддържа корпоративната рентабилност“, пишат стратезите на Bernstein Марк Дайвър и Сара Маккарти.

Докато в САЩ и Швейцария властите спасяваха банки, резултатите за първото тримесечие на най-голямата банка в еврозоната BNP Paribas, британският кредитор Barclays и най-голямата банка в Германия Deutsche Bank надминават очакванията.

Потребителската група Nestle и производителят на сапун Dove и сладолед Ben & Jerry's Unilever също отчетоха по-добри от очакваните резултати, тъй като увеличението на цените компенсира по-ниските обеми.

Най-голямата регистрирана на борсата компания в Европа LVMH реализира звездни продажби, след като Китай се възстанови рязко след края на ограниченията заради COVID-19.

Печалбите на компаниите от STOXX 600 в момента се очаква да нараснат със 7,3% през първото тримесечие – голям обрат в сравнение с предишната прогноза само отпреди 4 седмици за спад от 2,5%. Новата прогноза е направена на база данните на Refinitiv I/B/E/S.

Общоевропейският борсов индекс обаче вече е с около 7% под рекордния връх, достигнат през януари 2022 г. преди войната в Украйна. Настоящите спадове като цяло съответстват на световните пазари.

Според BofA европейските акции са преминали през девет поредни седмици на разпродажби.

Стабилните корпоративни маржове, показани през първото тримесечие, се очаква да се окажат под натиск по-късно през годината. Въз основа на оценките на Refinitiv I/B/E/S компаниите от STOXX 600 се очаква да отчетат маржове на нетната печалба от 11,4% през първото тримесечие спрямо 10,2% през последното тримесечие на 2022 г.

Ръстът на продажбите може да остане стабилен, но маржовете трудно ще се подобрят в контекста на по-високите лихви, според Флориан Йелпо, ръководител макросектор в групата за управление на активи Lombard Odier Asset Management. По-високите лихви означават по-големи разходи за финансиране, а в крайна сметка това ще доведе до спад на търсенето и на продажбите и по-ниска ценова сила заради натиска върху потребителите, допълва той.

Нови данни от Китай показват, че инфлацията е стабилна и вносът намалява, което също замъглява перспективите пред световната икономика.

Потребителите в Европа досега се справяха с разходите за живот по-добре, отколкото мнозина очакваха, но това означава, че много от тях ще изчерпят спестяванията си. Европейската комисия заяви в понеделник, че очаква инфлацията в еврозоната, която в момента е 7%, да остане упорито висока тази година. Прогнозата за растежа сочи забавяне до 1,1% тази година и 1,6% през 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:51 | 21.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още