IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За инвеститорите 2024 г. е година на преход към нов икономически ред

Всеки ще трябва да открие как да живее в среда с по-високи лихвени проценти

17:48 | 05.01.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Инвеститорите изглеждат убедени, че големите западни централни банки са близо до дългоочаквания обрат при лихвите. В резултат на това очакване пазарите отчетоха повишения, но 2024 г. може да поднесе изненади, тъй като светът се приспособява към икономически ред, в който парите не са евтини.

Глобалните акции поскъпнаха и доходността по държавните облигации на водещите икономики спадна през последните седмици, въпреки че централните банкери предупреждават за предпазливост, пише Ройтерс.

В САЩ например инвеститорите сега са ефективно позиционирани, че Федералният резерв ще насочи икономиката към меко кацане и че няма да се стигне до рецесия.

Убедеността на пазара се подклажда от американската икономика, която изненада всички със своята устойчивост. Проблемите бяха смекчени заради спестяванията на потребителите, натрупани през пандемията, и привлекателността на Америка като безопасно пристанище за инвестиции в един все по-хаотичен свят.

Инвеститорите може и да се окажат прави за „мекото кацане“ - известен икономист и бивш служител на Федералния резерв по-рано тази година коментира, че Федералният резерв е управлявал по-често „меко кацане“ на икономиката, отколкото обикновено се смята.

Много инвеститори и ръководители обаче са скептични. Спестяванията от времето на пандемията се изчерпват и буреносните облаци се сгъстяват, особено с приближаването на оспорваните президентски избори в САЩ.

Инвеститорите залагат, че Федералният резерв може да намали лихвените проценти с до 1,5 процентни пункта до края на 2024 г. Въпреки това лихвените проценти ще останат на ниво, близко до 4%. Това равнище е по-високо в сравнение със стойностите през по-голямата част от последните две десетилетия.

На това ниво паричната политика все още ще пречи на растежа, тъй като ще бъде над така наречения неутрален процент, при който икономиката нито се разширява, нито се свива.

Към това се добавят и другите рискове пред перспективите през 2024 г. - две големи войни, повишено геополитическо напрежение, което обърна твърдо глобализацията, избори в няколко държави, които биха могли радикално да променят световния ред по неочаквани начини.

Защо това е от значение?

Лихвените проценти са в основата на всичко, от икономическия растеж до цената на финансовите активи и колко струва да вземеш заем, за да си купиш кола или дом. По-високите проценти правят по-рисковите активи, като технологични акции и криптовалути, по-малко привлекателни, тъй като инвеститорите могат да спечелят прилична възвръщаемост, без да се налага да поемат голям риск.

Тъй като парите се намират по-трудно, по-рисковите залози могат да се провалят и да се спукат балони. Предприятия могат да са затруднени да изплащат дълговете си и да оперират в тази среда, което води до съкращения на персонал. Хората губят работни места, а новооткритите работни места са по-малко.

Докато Федералният резерв и други банки повишават лихвите повече от година, светът все още не е завършил прехода от времето, когато парите бяха свободни, към период, в който вече не са. 2024 г. вероятно ще бъде годината, в която ефектите от този преход ще се проявят по-ясно.

Това означава, че компаниите – а в някои случаи и цели държави, ще трябва да преструктурират своите задължения, тъй като вече трудно ще си позволят да плащат новите лихви. Част от това вече се вижда в преговорите за дългове на нововъзникващите пазари и нарастващите фалити на компании.

Заявленията за корпоративни фалити в САЩ достигнаха най-високото си ниво от 2020 г. Вероятно на хоризонта се задават и още.

В икономиката сектори като бизнес имотите, които пострадаха заради възхода на отдалечената работа заради пандемията, ще задълбочат проблемите. Повече наемодатели вероятно ще трябва да преоценят своите портфейли и да се откажат от някои сгради, а загубите ще се абсорбират от банките и инвеститорите. Това се случва в момента с фалиралата европейска компания за имоти Signa.

Що се отнася до потребителите, те ще получават по-високи лихви по спестяванията си в банките, но и ще плащат значително по-високи разходи за лихви. Много възрастни американци познават само ниските лихвени проценти и плащат такива по 30-годишните си ипотеки. Те ще трябва да се примирят с лихви, които са повече от два пъти по-високи, и да преразгледат бюджетите си.

Изводът: убежденията на инвеститорите вероятно ще бъдат подложени на тест, тъй като всеки ще трябва да открие как да живее с по-високи лихвени проценти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:48 | 05.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още