IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новогодишните цели на инвеститорите – да надминат миналогодишните си печалби

2023 г. беше печеливша за повечето пазари, а новата година започва с надежда за по-ниски лихви и инфлация

14:03 | 02.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В навечерието на новата 2024 г. фондовите борси по света се оцветиха в зелено и подобаващо удължиха възхода си. И ако след равносметката за миналата година инвеститорите вече трябва да са подготвили новогодишните си цели, то те със сигурност ще включват да запазят възходящата тенденция на пазара, докато гонят нови рекорди и наблюдават внимателно какви са причините зад тях.

През 2023 г. възходът на изкуствения интелект взе превес над останалите иновации и резултатите от това се изразиха в над 43-процентното годишно увеличение на технологичния индекс Nasdaq Composite, което е и най-високото такова от 20 години насам.

Останалите два бенчмарка на Wall Street също регистрираха ръстове за годината от съответно 24,6% за S&P 500 и 13,8% за бенчмарка на сините чипове Dow Jones Industrial Average.  

За този позитивизъм на борсата допринесоха и последните коментари на централните банкери от Федералния резерв, които намекнаха за край на цикъла от лихвени повишения и загатнаха за понижение на лихвите със 75 базисни пункта през новата година. След агресивното затягане през периода с висока инфлация това беше причина движещите сили на пазара да се обърнат в положителна посока през последните седмици на празничния декември, а основните борсови индекси да отбележат деветата си поредна печеливша седмица през изминалата такава, в която S&P се повиши с 0,7%, а Dow и Nasdaq - със съответно 0,8% и 0,3%.

Годината беше силна и за европейските пазари, които въпреки влошените икономически перспективи и сигналите на Европейската централна банка завършиха на положителна територия. В последно време централните банкери в региона бяха по-предпазливи от тези на Фед и заявиха, че все още е рано да се планират лихвени понижения, а затруднената най-голяма икономика в региона – Германия, може и да бъде причината Европа като цяло да пропусне „мекото кацане“.

Оптимизмът на инвеститорите обаче се е запазил през годината и основните пазари в региона записаха положителни годишни резултати. Германският DAX напредна с 20 на сто през 2023 г., френският CAC 40 се повиши с 16,4%, а британският FTSE 100 прибави едва 3,64% към стойността си за последните 12 месеца. През миналата седмица, която беше и по-къса заради празниците, DAX и FTSE 100 записаха ръстове от 0,51% и 0,23 на сто, а френският CAC 40 отстъпи с 0,18%.

В Азиатско-Тихоокеанския регион инвеститорите през годината имаха един основен проблем – слабостта на Китай. Данните, отчитащи спадове на различни места в икономиката, попарваха оптимизма на трейдърите и показателно за това беше понижението от 11,8% на китайския референтен индекс CSI 300. На пазара в Хонконг годишните резултати на основния Hang Seng също останаха слаби – той записа спад от 14% през 2023 г. На фона на това японският Nikkei 225 е най-добре представилият се индекс на азиатските борси тази година с ръста си от над 28%. За седмицата и трите бенчмарка записаха повишения от 0,06% (Hang Seng), 0,15% (Nikkei 225) и 1,44% (CSI 300).

Петролният пазар изпрати слаба година, в която цената на суровината следваше предимно низходяща тенденция и трябваше да разчита на допълнителна подкрепа, каквато се опитваха да оказват съкращенията на добива на страните от ОПЕК+. Въпреки това и двата основни сорта на петролния пазар – европейският Брент и американският WTI, поевтиняха със съответно 10,32% и 10,73% през 2023 г. Миналата седмица обаче се оказа печеливша за тях и цената на европейския бенчмарк се повиши с 1,77%, а американският лек суров петрол поскъпна с 1,51%.

След като разгледаха тези резултати пазарните участници се подготвиха за първата седмица от новата година и нейните ключови публикации и събития. А ето и кои са най-важните от тях:

В САЩ 2024 г. ще започне с публикуването на протокола от заседанието на Федералната комисия по отворен пазар (FOMC), който ще даде насоки за бъдещите решения по паричната политика на Фед. На фокус ще бъде и докладът за работните места в САЩ заедно с най-новите новите данни за свободните позиции от проучването JOLTs. Инвеститорите ще разгледат и резултатите от проучването за индекса на мениджърите по поръчките (PMI) за активността при услугите и фабричния сектор на ISM. Сред важните данни се откроява и докладът на ADP за заетостта, делът на фабричните поръчки и окончателната оценка на индекса на мениджърите по поръчките на S&P Global.

В Европа предстои да бъдат публикувани редица данни за инфлацията в еврозоната, Германия, Франция, Италия, Нидерландия, Полша, Турция и Русия. Германия ще представи резултати за продажбите на дребно през ноември и нивото на безработица през декември. От S&P Global ще публикуват окончателните резултати от PMI проучването в еврозоната, Германия и Франция. Във Великобритания под светлините на прожекторите попадат данните за цените на жилищата, измерени от Halifax, и окончателната оценка за индекса на мениджърите по поръчките.

В Азия всички очакват най-актуалните резултати от PMI проучванията, за да разберат как стимулите на Пекин от четвъртото тримесечие са повлияли на производството в края на трудната за втората по големина икономика в света година. В Япония инвеститорите очакват измерванията на потребителските нагласи през декември за сигнали за бъдещите действия на Японската централна банка. В Австралия вниманието ще бъде насочено към поредицата от графики, която централната банка ще представи, и окончателните резултати от PMI проучването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 02.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още