IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как толкова много икономисти се оказаха в грешка за рецесия в САЩ

Миналата година по това време 85% от икономистите в проучване прогнозираха рецесия през тази година

19:47 | 26.12.23 г.
Снимка: Spencer Platt/Getty Images
Снимка: Spencer Platt/Getty Images

Миналата година по това време 85% от икономистите в проучване прогнозираха рецесия през тази година - и това направо си беше оптимистично мнение в сравнение със 100% вероятност за рецесия, прогнозирана два месеца по-рано. Същевременно председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл, разчитайки на работата на висококвалифицирания си персонал, изрази през март опасения, че забавянето на темпа на инфлация ще струва милиони работни места в САЩ, пише редакторът на Bloomberg Тайлър Коуен.

И все пак нищо от това не се случи. И инфлацията, и безработицата се движат в правилната посока, а повечето икономисти очакват САЩ да избегнат рецесия през 2024 г. Икономистите все още не са разбрали защо нещата вървят толкова добре, но вече е ясно, че предстои равносметка.

Както заяви миналата седмица министърът на финансите Джанет Йелън: "Много икономисти казваха, че няма начин инфлацията да се върне към нормалното си ниво, без това да доведе до период на висока безработица или рецесия. А преди една година мисля, че много икономисти казваха, че рецесията е неизбежна. Никога не съм смятала, че има стабилна интелектуална основа за подобна прогноза".

Икономистът Кристина Ромер представи едни от най-убедителните доказателства, че отрицателните шокове в паричната политика предизвикват рецесия в производството и заетостта. Нейната работа е особено влиятелна, защото не се основава на сложен математически модел на икономиката и е приета на двупартийна основа. През по-голямата част от тази година Пол Кругман прогнозираше, че неотдавнашната дезинфлация няма да доведе до рецесия и заслужава признание за това, че се оказа прав. И все пак той не е толкова склонен да ни каже, че в продължение на много години е изтъквал прогностичните достойнства на стария стил кейнсианска макроикономика, използвайки модели, които предвиждат, че дезинфлацията ще доведе до загуба на производство и заетост.

Напоследък Кругман обяснява допълнително позицията си, като предполага, че разплитането на прекъснатите вериги за доставки е спомогнало за забавянето на темпа на инфлация. Тази гледна точка също е правилна. Той не споменава, че е имало и огромен негативен шок за съвкупното търсене: високите темпове на растеж на показателя М2 се превърнаха в леко отрицателни темпове на растеж на М2. Фискалната политика достигна своя връх и след това се оттегли. Фед повиши лихвените проценти от почти нулеви равнища до диапазона от 5%, при това доста бързо. Той също така изпрати всички възможни сигнали, че ще затегне паричните условия.

Останалата част от коментара четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 26.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още