IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасенията за корабоплаването в Червено море подкрепят цените на петрола*

Анализатори очакват цените да останат в текущия диапазон до следващата ключова промяна в Газа

10:20 | 21.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се повишават в сряда на фона на опасенията, свързани с атаките срещу кораби в Червено море, и нарастващите очаквания, че намаляването на лихвените проценти в САЩ ще отнеме повече време, отколкото се смяташе първоначално, пише Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от типа Брент поскъпват с 15 цента, или 0,12% до 82,46 долара за барел, докато цената на фючърсите върху американския WTI се повишава с 13 цента, или 0,17%, до 77,17 долара за барел.

И двата бенчмарка поевтиняха съответно с 1,5% и 1,4% от почти триседмичните си върхове във вторник, като премията по договорите с незабавна доставка за американския суров петрол спрямо договорите с доставка през втория месец (от тримесечния цикъл на търговия, бел. ред.) нарасна над два пъти до 1,71 долара за барел – най-много от четири месеца насам.

Това насърчава енергийните компании да продават сега, вместо да си създават повече разходи като трупат запаси за следващите месеци. 

„Цените на фючърсите върху суровия петрол са относително обвързани с диапазона и имат рискова премия от поне 6-7 долара за барел рискова премия при текущите нива“, заяви Вандана Хари, основателка на доставчика на анализи на пазара на петрол Vanda Insights.

Тя заяви, че цените могат да останат в диапазона до следващата промяна на ситуацията в Газа, независимо дали тя е свързана с прекратяване на огъня, или засилване на атаките в Рафах.

Атаките срещу кораби в Червено море и протока Баб ал-Мандеб от йеменските хути, подкрепяни от Иран, продължават да засилват опасенията за доставките през ключовия морски маршрут. Поне четири кораба са били атакувани от петък насам.

Междувременно Русия, която обеща да намали добива с 500 хил. барела дневно като част от съкращенията на  Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници (ОПЕК+), заяви във вторник, че възнамерява да изпълни квотата си през февруари въпреки забавянето при рафинирането.

Производителността на руските рафинерии е намаляла със 7% от началото на годината, заяви енергийният министър на страната във вторник, след като съоръженията бяха повредени от украински атаки с дронове.

Опасенията, че намаляването на лихвените проценти от Федералния резерв може да отнеме повече време, отколкото се смяташе първоначално, натежаха върху перспективите за търсенето на петрол. Данните за инфлацията в САЩ миналата седмица накараха пазарите да намалят залозите си за началото на разхлабването на Фед, като анкетирани от Ройтерс икономисти в момента прогнозират, че то ще започне през юни.

Запасите от суров петрол в САЩ са се увеличили миналата седмица, а тези от дестилати и бензин са се свили, показа предварително проучване на Ройтерс във вторник.

Анкетирани от Ройтерс анализатори изчислиха, че запасите от суров петрол са нараснали средно с около 4,3 млн. барела през седмицата до 16 февруари.

*Цените са актуални към 9:50 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:04 | 26.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още