IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският Big Tech става мишена за инвеститорите, които се страхуват да не пропуснат удара

Политиката за нулев Covid продължава да играе водеща роля за бъдещето на пазарите

13:20 | 14.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L. P.
Снимка: Bloomberg L. P.

Какво правите, когато бързо развиващите се пазари в Китай предлагат на инвеститорите усещане за възстановяване, за което те копнеят? Купувате пострадали технологични акции на компании от страната, пише Bloomberg.

Big Tech (технологичните гиганти) са най-предпочитаният китайски сектор от институционалните инвеститори и инвеститорите на дребно според най-новото проучване MLIV Pulse. 42% от общо 244 анкетирани инвеститори казват, че планират да увеличат увеличат експозицията си към страната през следващата година.

Можем да кажем, че това се дължи на страха да не изпуснат нещо. Логиката е, че колкото по-голяма е разликата между цената на акциите и показатели като печалба и приходи, толкова по-голям е потенциалът за печалба, когато дойдат добрите новини. Това се случва този месец на фона на признаци, че Китай може да е започнал да се отклонява от политиката си за нулев Covid, а широко следени акции като тези на Alibaba Group Holding записват дневни скокове в рамките на 20%.

Нагласи на инвеститорите спрямо китайските акции. Графика: Bloomberg L.P. Нагласи на инвеститорите спрямо китайските акции. Графика: Bloomberg L.P.

Има много възможности за ръстове. Индексът Hang Seng Tech и Nasdaq Golden Dagon Shina, включващ листнати в САЩ компании, са се понижили със 70% от върха им през февруари 2021 г. Това е по-лошо от който и да е от 92-та бенчмарка, следени от Bloomberg. Само през септември фондовете са продали китайски технологични акции за 33 млрд. долара, сочи скорошна бележка от Morgan Stanley.

Да бъдем ясни – нищо фундаментално не се е променило в технологичната индустрия. Няма особени доказателства, че президентът Си Дзинпин ще отмени кампанията за обуздаване на технологичните гиганти в страната, а усилията да се спре премахването на китайски акции от американските борси напредват бавно. Блокирането на ключови градове като Гуанджоу служи като напомняне, че решимостта да се спре Covid-19 все още задушава потреблението и засяга икономиката.

Но когато китайските пазари тръгнат нагоре, те го правят с удоволствие. Покриването на къси позиции и преследването на инерцията бяха основните двигатели на книжата от страната през последните три седмици, като базираните в континенталната част инвеститори сключваха сделки и в Хонконг. Това се случва дори докато големи имена като Tiger Global Management се отдръпват от Китай и намаляват участието си там.

В понеделник китайските акции и юанът поеха нагоре, след като финансовите регулатори в страната издадоха директива от 16 точки в подкрепа на имотната индустрия – знак, че властите са сериозни в усилията си да се справят с кризата, която е ключово препятствие за пазарите и икономическия растеж.

Не е изненада, че акциите могат да бъдат смятани за евтини. Измерителят Golden Dragon се търгува на ниво по-малко от 15 пъти прогнозираната печалба на своите членове, което представлява с 34% по-ниско спрямо средната стойност за последните 10 години. Инвеститорите ще получат повече яснота относно състоянието на корпоративен Китай през следващите седмици, когато лидери като Alibaba, JD. Com и Pinduoduo ще отчетат финансовите си резултати.

Близо половината от участниците на пазара, които са се включили в проучването, очакват листнатите в САЩ китайски акции да възстановят част от спадовете до края на тази година. По-малко от една пета от тях очакват спадовете да продължат. Пазарите подценяват потенциален сценарий, свързан с политиката за нулев Covid, твърдят 48% от респондентите. Около 46% казват, че пазарите са прекалено ентусиазирани за повторно отваряне на икономиката.

До края на годината Nasdaq Golden Dragon Index ще... До края на годината Nasdaq Golden Dragon Index ще...

Политиката на Пекин за ограничаване на вирусите се разглежда едновременно като най-големият потенциален катализатор за генерирането на печалба, но и като основен риск за китайските пазари през следващата година, което подчертава колко ключова е станала тя за напредъка. Goldman Sachs Group заяви, че отварянето на икономиката ще предизвика 20% ръст на китайските книжа.

Миналата седмица Китай намали карантината на пристигащите пътници и премахна системата, която наказва авиокомпаните за привнасяне на случаи на заразени в страната. Новият Постоянен комитет на Политбюро наскоро заяви, че страната трябва да се придържа към политиката на нулев Covid, но властите трябва да бъдат по-целенасочени, когато налагат рестрикции.

Високите лихвени проценти ще бъдат основният риск за международните финансови пазари през следващата година, казват повечето инвеститори. На второ място ще е забавянето на Китай. Глобалната рецесия също присъства сред опасенията, цитирани от респондентите.

MLIV Pulse е седмично проучване сред читателите на Bloomberg Professional Service и уебсайта на компанията. Последното проучане е проведено в периода 7-11 ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 14.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още