IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Злоупотребите с монетарната история продължават

Трудно е да се защити упоритото нежелание на ЕЦБ да действа в настоящата ситуация, коментира Бари Ейкънгрийн

11:03 | 05.06.13 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Злоупотребите с монетарната история продължават

Представете си две централни банки. Едната е хипер активна и реагира агресивно на събитията. Въпреки че тя със сигурност не може да бъде обвинена, че игнорира развоя на събитията, нейната политика е широко критикувана поради рисковете, които поражда за бъдещето.

Другата банка е непоклатима. Тя остава спокойна в лицето на кризата и полага усилия на всяка цена да не прави нищо, което може да се приеме като подкрепа за неразумно рисково поведение, не допускайки дори капка на съмнение, че би толерирала инфлационно напрежение.

Ситуацията, която описвам, разбира се, не е хипотетична. Това всъщност е историята на  Федералния резерв (Фед) в САЩ и Европейската централна банка (ЕЦБ) от последните години, пише Бари Ейкънгрийн, професор по икономика и политика от Калифорнийския университет в Бъркли.

Едно от обичайните обяснения за различните подходи на двете банки е, че те се придържат към специфичния исторически опит на европейското и американското общество. Институционалните персонализации на двете банки отразяват ролята на колективната памет при формирането на политическите решения.

Голямата депресия от 30-те години, когато Фед не направи нищо, докато икономиката на страната колабираше, е ключовото събитие, запечатано дълбоко в съзнанието на всеки американски централен банкер. В резултат на това Фед реагира агресивно, дори когато усети съвсем малък риск от нова депресия.

Точно обратното, основополагащото събитие за европейската монетарна политика е хипер инфлацията от 20-те години. Този опит е филтриран и през призмата от 70-те и 80-те години, когато централните банки на Стария континент отново се наложи да финансират бюджетни дефицити – за пореден път с инфлационни последици. Всъщност делегирането на националните монетарни политики на Европейската централна банка имаше за цел да реши именно тези проблеми.

Разбира се, ако искаме да открием ролята на историческите аналогии във сформирането на политиката, не трябва да се ограничаваме единствено до централното банкиране. Когато реши да разшири американската военна интервенция във Виетнам, президентът Линдън Джонсън направи аналогия с Мюнхен от 30-те години, когато апатията на международната общност в лицето на надигащия се фашизъм имаше катастрофални последици.

Четвърт век по-късно президентът Джордж Буш старши, обмисляйки как най-добре да отблъсне иракската инвазия в Кувейт, направи аналогия с Виетнам, където липсата на стратегия за оттегляне доведе до фиаско.
 

Последна актуализация: 11:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 1
dani de vito
преди 10 години
Съгласен с долния коментар - Паричното предлагане M3 е на всички времена най-високо 9810307 EUR млрд. през февруари 2013 г.!!!Това го чета като 9810 ТРИЛИОНА евро !!!Пояснявам ,че парично предлагане М3 включва М2 плюс дългосрочни депозити в банките. Ето линк-http://***.tradingeconomics.com/euro-area/money-supply-m3. Много е вероятно това да е банковия дълг на страните членки ,поет (като засмукан,преглътнат,вкаран) от ЕЦБ и в момента ЕЦБ седи върху грамада хартийки !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
hellwitch
преди 10 години
От цялата статия и коментарите тук се набива на очи липса на основни факти - ЕЦБ след идването на Драги(края на 2011) сериозно разхлаби монетарната политика и наля над 1 трлн. евро за да закрепи положението с дълговете, което е аналогично на поведението на ФЕД от 2009 насам.Така, че цялата статия е поставена на грешни факти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Абсолютни глупости са му платили да "сътвори" - за да деде някакво "ДРУГО" обяснение за действията на централните банки! Но, като за опит бих го поощрил, поне за полу-яловата идея! Защото ако беше започнал с антропологичните особенности на хората можеше да се осе*е още повече :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
al64ad
преди 10 години
Историческите аналогии ,които се правят в статията,за да се защитят вижданията на автора ,са меко казани нелепи,в огромната си част.Икономическата и особено политическата ситуация в тези периоди са коренно различни от сегашната.даже само една глобализация да споменем е достатъчно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
ПИЧ
преди 10 години
Твърдо подкрепям и аз строга монетарна политика, разхлабването, а да не говорим наливането на пари няма да доведе до никакъв успех. Растеж на крилете на инфлацията не е реален растеж.Но пък с инфлация ще изтрият дълговете и ще могат да вземат нови заеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
iivanoff
преди 10 години
Сакън бе Тони ... ще се самозапалят много хора! - друга е идеята, ама понеже ставам за политик, ще я спестя ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 5
Tony
преди 10 години
Твърдо подкрепям НЕ намесата на ЕЦБ!Това е правилната политика в момента! Видяхме, че наливането на пари в икономиката чрез правителствата на Германия и Франция не доведе до резултат!!!Време е бизнеса да разбере, че трябва да се прави печеливш бизнес!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още