IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Високата цена на ниските лихви в САЩ

Безотговорната политика на Федералния резерв направи кризата с коронавируса по-лоша, отколкото трябваше да бъде

16:24 | 19.04.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Председателят на Фед Джей Пауъл. <em>Снимка: Getty</em></p>

Председателят на Фед Джей Пауъл. Снимка: Getty

По още по-радикален начин Фед се зае да купува (или да подкрепя закупуването на) търговски ценни книжа, ценни книжа, обезпечени с жилищни ипотечни кредити, ДЦК, корпоративните облигации от инвестиционен клас, ценни книжа, обезпечени с търговски ипотеки, и такива, обезпечени с активи. Федралният резерв премахна изискванията за банкови резерви. Чрез нова програма за директно кредитиране Фед се превърна в своеобразна търговска банка.

Ако не беше натрупването на финансови излишъци през последните 10 години, вероятно ще трябваше да бъдат използвани по-малко такива монетарни инжекции. Никаква пандемия не стои зад масираното вливане на ликвидност от централната банка на т. нар. репо пазар, последвало спонтанния скок в разходите по заемите миналия септември. Поради все още неясни причини, банковата система, която очевидно е повече от добре капитализирана, не успя да задоволи внезапното търсене на средства от страна на дилърите, които поддържат огромни портфейли от държавен дълг.

Извънредното изобилие на ДЦК е причината за дефицитите от трилиони долари в САЩ по време на икономически бум. Упорито ниските лихвени проценти благоприятстваха това заемане, както и растежа на инвестициите в непублични акции (обикновено чрез много ливъридж), възхода  на непечеливши стартъпи, множеството обратни изкупувания на корпоративни дялове и неестествената платежоспособност на губещи компании, които се финансираха на най-предпочитаните от Фед дългови пазари.

За спестителите като цяло, и по-специално за мениджърите на публични пенсионни фондове, ниските като тревата лихви не носят необходимите печалби. Напротив: За да спечелите 50 000 долара при 5% годишна доходност на държавните облигации, е необходим 1 милион долара капитал; за да спечелите същия доход при 1% доходност изисква 5 милиона долара. За да се опитат да заобиколят тази неприятна аритметика, гладните за доходност инвеститори купуват акции, облигации с неинвестиционен рейтинг, недвижими имоти и каквото друго се намира. Това работеше, докато балонът се надуваше.

При балон възвръщаемостта е целта на инвестиционната игра. През последните 10 години скептиците относно дългово финансирания просперитет на САЩ трябваше да влязат в редицата. За да бъдат в крак фонд мениджърите търсеха предимство в активите с по-ниско качество. Управителите на портфейли от облигации от инвестиционен клас се „изцапаха” с неинвестиционни (боклук) книжа. Инвеститорите в облигации с неинвестиционен рейтинг изпаднаха до най-долнопробните книжа или до банков дълг, структуриран без стандартните защити с дребен шрифт.

И все пак американците са сравнително щастливи, че могат да инвестират при положителна номинална доходност. Притежателите на облигации за около 10,9 трилиона долара, деноминирани в йени, евро и швейцарски франкове, плащат за привилегията да кредитират. „Инвеститорите, търсещи сигурност, бяха готови да посрещнат гарантирана загуба при държане на дълга до падежа“, така миналото лято Financial Times се опита да обясни почти необяснимото.

Отрицателната номинална доходност при облигациите е прецедент в последните 4000 години, според "История на лихвените проценти" на Сидни Хоумър, претърпяла четвърто издание в съавторство с Ричард Сила през 2005 г. Обърнатите с главата надолу пазари за облигации от инвестиционен клас не са изключение, но обхватът на днешния катаклизъм е стряскащ. Ако неблагоприятните събития са тест за качеството на сигурната ценна книга, както проповядва старата доктрина, някои сегменти от днешните корпоративни облигации и търгуеми банкови заеми вече се провалиха. На 20 март, според S&P Global Market Intelligence, обемът на тези заеми, котирани под 80 цента за долар, е превишил кризисното ниво от 2008 г. Макар паниката впоследствие да отшумя, много от качествените корпоративни вземания се оказват инвестиции само за добри времена, не толкова различни от обикновените акции.

Подмамени от свръх ниските лихви, американците заемат и кредитират в нещо като фалшива икономика, която кандидатът за президент през 2016 г. Доналд Тръмп правилно осъди тогава. Covid-19 рано или късно ще отстъпи. В името на честните цени и реалните стойности би било добре централните банкери да направят същото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 1
dakl
преди 4 години
Абсурдността на провежданата през последните години от ЦБ политика бе ОЧЕВАДНА за всички , които искаха да явидят , но тя отговаряше на парадигмата на безудержното печатане на пари без покритие с цел да се стимулира потреблението , а от там и производството. но както в природата всеки опит да не се съобразяваш с естествените закони се наказва , така и в обществото тази противоречаща на на икономическите закони политика в края на краищата се обръща срещу нейните създатели, а от там и срещу всички на планета ЗЕМЯ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
ПИЧ
преди 4 години
Хубава статия, обяснява нещата, но накрая завършва с пожелание, което няма да се случи. Централите банкери трябва да бъдат заставени да ограничат излишните интервенции. Ама никой в света не може да го направи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
Bones
преди 4 години
Добре казано Крас. Само дето след войната с "вируса" ни очаква и световна такава. В момента се оформят лагерите и изненадващо дори за мен, доскорошните приятели се превръщат в първи врагове. Чака ни мармалад, по-*** и от ВСВ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
крас
преди 4 години
БРАВО ПЕТЬО!ТОВА ОТ СТАТИЯТА ТИ МИ ХАРЕСА МНОГО: " ......Подмамени от свръх ниските лихви, американците заемат и кредитират в нещо като ФАЛШИВА икономика, която кандидатът за президент през 2016 г. Доналд Тръмп правилно осъди тогава...."ТРЪМП ГИ ОСЪДИ НО НЕ ПРОМЕНИ НИЩО!!!Първоначално настояваше ФЕД да вдига лихвите за да спре това безумие. После се извъртя на 180 градуса и реши да СВАЛЯ лихвите обвинявайки нещастният шеф на ФЕД в пасивност и в това, че не СЛЕДВА ПРИМЕРА НА КОЛЕГИТЕ СИ ОТ ЕЦБ, които стигнаха до безумието банковата система да работи при отрицателна доходност !!!ТЕПЪРВА ЩЕ БЕРЕМ ПЛОДОВЕТЕ НА ТАЗИ АНТИПАЗАРНА СИСТЕМА В КОЯТО НИ ВКАРАХА МАОИСТИТЕ ОТ ЕЦБ!!!Къде са ПАЗАРНИТЕ ПРИНЦИПИ НА КОНКУРЕНЦИЯТА ИЗМЕСТЕНИ ОТ БЕЗУМНИ РАЗДАВАНИЯ НА ПАРИ ПО НЯКАКВИ ЕВРОПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ ОТ РОДА НА "Разказване приказка за старата костенурка" по който бяха обрулени едни стотици хиляди евра?!!!ДА СМЕНИШ ПАЗАРНИЯ ПРИНЦИП НА КОНКУРЕНЦИЯТА С ТОЗИ НА БЕЗУМНИ ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ означава да си направиш харакири , от което ще загубят милиони честни хора , а ще спечелят един файтон бандити. КЪДЕ ОТИДЕ БИТКАТА НА ТРЪМП ДА ВЪРНЕ СЪЗДАДЕНАТА С ПАРИТЕ НА ФЕД КИТАЙСКА ИКОМОНИКА ?!! Тръмп продължи безумието на Обама да храни лъва който ще го изяде. ФЕД пускаше пари, които вместо американската икиномика отиваха и въртяха КИТАЙСКАТА!!! Сега постави света в ПРИНУДИТЕЛНА КОМА надявайки се да спре чудовището КИТАЙ което бе отгледано с парите на ФЕД и САЩ. СОРИ НО ИЗПУСНАХТЕ ДУХА ОТ БУТИЛКАТА. В момента в който света бъде изведен от състоянието на кома , ще бъде УДАВЕН ОТ ЕВТИНА СКЛАДИРАНА КИТАЙСКА СТОКА. Извода : КОМУНИСТИЧЕСКИ КИТАЙ ПОБЕДИ ИМПЕРИЯТА САЩ С НЕЙНИЯ ЛИБЕРАЛЕН , БЕЗУМНО ДЕГРАДИРАЛ НЕПАЗАРЕН КАПИТАЛИЗЪМ !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още