IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарната преоценка на технологичните акции ще донесе волатилност

Освен това продуктовите пазари не реагират толкова бързо, колкото предполагат корекциите в оценките

12:03 | 05.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Наскоро дойде реда и на приложението за видеоконференции Zoom. Вече неудържима победителка от пандемията, акциите на компанията скочиха с 41%, когато тя разкри, че базата й от големи клиенти се е увеличила почти пет пъти до 370 000. Всъщност Zoom се превърна от обещаващ стартъп в утвърден технологичен играч само за половин година.

Развития като тези предизвикват бързо големи промени в относителната стойност. Salesforce едва надмина по пазарна капитализация основния си конкурента Oracle по-рано тази година, но сега струва с 40% повече. Zoom, компания за интернет комуникации с амбиции, които далеч надхвърлят видеото, струва повече от половината AT&T. Стойността на Nvidia сега е с 60 процента по-висока от тази на Intel - фирма, чийто свободен паричен поток миналата година беше повече от три пъти по-голям.

След последния скок на акциите й, Tesla отговаря за една трета от капитализацията на 25-те най-скъпи автомобилни производители в света в размер на 1,3 трлн. долара.

Тези сравнения са напомняне за това колко бързо се приспособява фондовият пазар, когато се промени колективното възприятие на инвеститорите за бъдещето. Но продуктовите пазари обикновено не реагират толкова бързо, колкото предполагат корекциите в оценките.

Технологичният подем през август затвърди и още една забележителна преоценка. След като Apple отчете силна печалба и обяви сплит в края на юли, акциите на компанията скочиха с 37%, добавяйки 600 млрд. долара към пазарната й капитализация.

Преди две години, когато стойността на производителя на iPhone за първи път надхвърли 1 трлн. долара, Уолстрийт обсъждаше какъв ефект би имало влизането му на пазара на услуги върху растежа и маржовете. Съотношението P/E на компанията беше 19.

След като надмина капитализация от 2 трлн. долара през август, пазарната стойност на Apple продължава да расте, като съотношението цена/печалба вече е 40. Пазарът изглежда вече е решил, че Apple повече не е това, което се смяташе дълги години - хардуерна компания, чието благосъстояние е обвързано с определени продуктови цикли. Вместо това тя сега е мощна технологична платформа с множество начини за извличане на приходи с висок марж от лоялна глобална клиентска база.

Напълно е възможно Уолстрийт да е прав по отношение на подобни оценки. Но е трудно да не се забележи прекаленост в преоценките, особено в момент, когато финансовите условия и пазарната динамика са толкова благоприятни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още