IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Една година Доналд Тръмп: Какъв е ефектът върху пазара на имоти в САЩ

Генерални промени все още няма, но могат да настъпят такива с приемането на данъчните реформи

20:32 | 21.11.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Една година след избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ проучване на онлайн портала TheMoveChannel.com показва, че управлението му поне досега няма отрицателно въздействие върху международния интерес към американските имоти.

САЩ остават най-популярната дестинация за покупка на втори дом в класацията на портала, а щатите Мичиган, Флорида, Тексас, Пенсилвания, Илинойс и Ню Йорк са най-търсените сред инвеститорите.

Данните показват, че въпреки първоначалната изненада от изборите през 2016 г. чуждите инвеститори не се поколебават да продължат със запитванията дори и на фона на потенциални пречки пред сделките като спорните забрани за пътувания например.

Американската икономика нараства с 3% през последните две последователни тримесечия, финансовият свят също продължава да работи безпроблемно. Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти прогнозира, че БВП ще се разшири средно с около 2,2% през 2017 г., а през 2018 г. ръстът се очаква да се ускори до 2,7%.

Непроменени основи

Една от възможните причини, поради които Тръмп не притисна пазара, е, че за тази година нямаше кой знае колко промени.

Основните пазарни условия също остават стабилни. Все още няма достатъчно предлагане на жилища, което е в основата на непрекъснатия растеж на цените. Това оставя купувачите в много райони с малък избор.

Ниските лихви по ипотеките също подкрепят активността на пазара на фона на също ниската безработица, което допълнително насърчава купувачите.

Данъчните реформи

Новата данъчна реформа междувременно би могла да възпре устрема на пазара най-вече заради предложението да се свие наполовина размера на ипотеката, за която се ползва данъчно облекчение за лихвените плащания – от 1 млн. долара на 500 хил. долара.

Мярката ще засегне най-вече скъпите пазари, където за сума от 500 хил. долара се предлагат или прекалено малки, или никакви качествени жилища.

Все пак има надежди за допълнителна промяна, тъй като законопроектът трябва да получи одобрението и на Сената преди да бъде подписан от президента.

Отделно ще бъде увеличен и периодът, в който купувачите трябва да задържат имота, за да се възползват от стъпки за данъка върху капиталовата печалба от продажбата му. Това според брокери би затруднило хората, които имат желание да сменят жилището си поради различни причини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още