IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

J.P. Morgan: Ралито на технологичния сектор има още накъде да расте

За разлика от дотком балона настоящото рали бе подкрепено от силни печалби, посочват в бележка пазарните стратези на банката

15:25 | 24.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Огромното рали на при технологичните акции има още накъде да расте. На това мнение поне са анализаторите на инвестиционната банка J.P. Morgan, които препоръчват на инвеститорите да запазят инвестициите си в сектора заради неговия потенциал за растеж.

Книжата навсякъде в сектора – от софтуер до хардуер, се представят в пъти по-добре от общия пазар на фона на коронавирусната криза, която ускорява зависимостта на бизнеса от интернета и технологиите.

„За разлика от дотком балона настоящото рали бе подкрепено от силни печалби“, посочват в бележка, цитирана от Ройтерс, пазарните стратези на J.P. Morgan, които запазват препоръките си за сектора.

„В допълнение към устойчивия ръст на печалбите (компаниите) в технологичния сектор имат добри баланси и силно генериране на парични потоци – отново в контраст на епизода от 2000 г.“, посочват анализаторите.

Индексът MSCI World Information Technology от началото на годината бележи ръст от 27% спрямо 1,5% на глобалните акции.

В свой редакционен коментар по-рано през изминалата седмица в. Financial Times също разграничи случващото се сега с дотком ерата.

Дотком еуфорията съвпадна с някои оптимистични очаквания за глобалната икономика. Този път икономическият фундамент изглежда много по-слаб, се казва в коментара. Според Citigroup световният брутен вътрешен продукт се очаква да се свие с 3,7 на сто тази година - най-големият спад от 2009 г. Инвеститорите разбират, че компаниите и потребителите могат да ограничат инвестициите в информационни технологии, ако ситуацията не се подобри.

И все пак пандемията даде неочакван тласък на много от най-големите американски технологични компании. Работата от дома и онлайн комуникациите се увеличиха драстично, пише Financial Times.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още