IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какъв ще е реалният ефект от действията на Тръмп срещу TikTok?

За съществуващите потребители няма да има големи промени идните месец-два, но новите тегления на приложението ще станат много по-трудни

14:14 | 19.09.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Brent Lewin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп ще забрани тегленията на приложението за кратки видеа TikTok в САЩ от неделя вечер. Мярката бе обявена по-рано през седмицата и е част от продължаващият търговски и геополитически конфликт между Вашингтон и Пекин. Какви обаче ще са преките последствия от решението на американската администрация, обобщава Ройтерс.

За настоящите потребители ще има ли някакъв ефект?

Първоначално не особено. Те няма да могат да свалят ъпдейти и може някои нови услуги към приложението да са недостъпни за тях. Но след 12 ноември приложението може да стане по-бавно и трудно за използване, тъй като за американските компании ще е по-сложно да осигуряват някои хостинг услуги, които подпомагат функционирането му. От TikTok заявиха в петък, че такъв тип промени са равнозначни на пълна забрана за използване.

Как новите потребители на TikTok ще бъдат засегнати?

Считано от неделя, приложението няма да бъде достъпно за сваляне от американските магазини за приложения, което драстично ще намали броя нови потребители в САЩ. Въпреки това са възможни някои вратички в правилото - например, ако потребителят пътува до друга държава, където може да свали приложението, и след това се върне в САЩ. Друг вариант е използването на виртуална частна мрежа, посочва американски държавен представител.

Притежателите на iPhone може пък да сменят настройките си за държава на своите устройства и така да свалят приложението. Те обаче ще трябва да запазят промените, ако искат да ползват ъпдейти. Потребителите също така биха могли да гледат видеа през сайта на приложението, но без инсталирането му няма да могат да споделят клипове.

Какви са политическите последствия от забраната за TikTok?

За TikTok няма да има големи промени поне до изборите за президент през ноември, така че въпросът с влиянието върху надпреварата в САЩ е малко вероятно да се разпали драстично. За някои действията на президента Доналд Тръмп все още биха могли да се възприемат като защита на американските интереси. В същото време би могло да се приеме също, че той избягва по този начин взимането на конкретно решение за пълна забрана на приложението или че оказва натиск в помощ на свой поддръжник в лицето на председателя на Oracle Лари Елисън.

Какво значи всичко това за сделката на Oracle за TikTok?

Забраната ще увеличи натиска върху собственика на приложението ByteDance, както и върху потенциалните купувачи на американските услуги та TikTok – сред които Oracle и Walmart, за излизане с оферта, която да се хареса на Тръмп.

Ако бъде постигнато споразумение преди неделя, има шанс да не се стига до забрани за използването на приложението и дейността му да продължи безпроблемно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Какъв ще е реалният ефект от действията на Тръмп срещу TikTok? Свобода, равенство, братство, либерализъм, общочовешки ценности, плурализъм, пазарна икономика, свободен достъп до пазара, свобода на волеизявление, свобода на словото, пазарна икономика, Сияйният град на хълма Капитолия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още