IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските технологични фирми научиха болезнен урок от Индия

Последните действия на страната отварят вратите за американските гиганти в технологиите

17:49 | 20.09.20 г. 4
<p>
	Си Дзинпин и Нарендра Моди. <em>Снимка:&nbsp;Graham Crouch/Bloomberg</em></p>

Си Дзинпин и Нарендра Моди. Снимка: Graham Crouch/Bloomberg

Действията на Индия по блокирането на китайски приложения може да помогне на местните технологични фирми, твърдят анализатори, цитирани от CNBC. Това представлява и възможност за американските технологични гиганти, които отдавна гледат на петата по големина икономика в света като особено важна за перспективите им за растеж, допълват те.

В сряда Индия блокира 118 китайски приложения, включително големи хитови игри на Tencent и NetEase, както и услуги на гигантите Baidu и дъщерната компания на Alibaba – Ant Group.

По-рано през юни Индия блокира 59 китайски приложения. Напрежението между двете страни расте от юни насам, когато имаше сблъсък на границата и 20 индийски войници загинаха.

„Китайските фирми научават болезнен урок. И той е, че външната политика на Китай отвлече бизнеса им. Китайската геополитика с Индия доведе до национални последици за китайските компании“, коментира Абишур Пракаш, геополитически специалист в Центъра за иновации на бъдещето (CIF), консултантска компания, базирана в Торонто, Канада.

Индийското правителство специално се насочи към някои приложения. Но миналия месец Bloomberg писа, че китайските производители на телекомуникационно оборудване Huawei и ZTE също ще бъдат изключени от 5G тестовете в Индия. Ако това се случи, Индия ще последва други, като Австралия и Великобритания, в изключването на Huawei от следващото поколение мобилни мрежи.

Ударът по китайските технологични компании представлява възможност както за индийските, така и за американските им конкуренти.

„Разбира се, видяхме индийците да заемат доста по-агресивна позиция, като забраниха китайски приложения и китайски технологии, отколкото битката на САЩ с китайците“, коментира Роджър Бейкър, старши вицепрезидент стратегически анализи в Startfor. По думите му отчасти това цели да насърчи вътрешните технологии, реално да стимулира развитието на индийския технологичен сектор и „да се опитат да се позиционират и като място, в което други страни да могат да инвестират в технологично развитие“.

Печеливш ход за Индия и САЩ

Индия се оказа привлекателна за китайски технологични фирми, докато те търсеха възможности за експанзия отвъд вътрешния си пазар.

Китайски инвеститори и компании се насочват към местни фирми, като вложиха около 4 млрд. долара в индийски стартъпи, твърди мозъчният тръст Gateway House. 18 от 30-те т.нар. еднорози в Индия (стартъпи, оценени на над 1 млрд. долара), сега са финансирани от Китай.

Междувременно китайски приложения, като платформата за споделяне на кратки видеа TikTok, успяха да се изправят срещу американски гиганти като Facebook и Google, докато китайският производител на смартфони Xiaomi затвърди водещата си позиция в Индия.

Така че залогът е голям, не само за китайските технологични компании в Индия, но и за стартъпите, които разчитат на пари от втората по големина икономика в света.

„Китайските технологични фирми знаят, че дните на свободна експанзия по света са отминали“, твърди Пракаш.

Но това също така дава възможност на американските гиганти в Индия – пазар, който те смятат за основен двигател на растежа и такъв, на който се опитват да пробият с различен успех.

Последна актуализация: 12:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 3
Solar Power
преди 3 години
И ти примерно да произвеждаш тези рутери и да вземаш добра заплата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
Solar Power
преди 3 години
Към Китай как към кого :) Конкретен пример: рутерите които виждаш по магазините. Всички са китайски и имат бекдори в софтуера. Лично съм виждал поне на 3 различни марки. Цената е нереално ниска защото е спонсорирана от китайското правителство. Ако ти искаш да произведеш такъв рутер за тази цена е невъзможно ако играеш сам в Европа. Време е това да спре. Искам на продуктите у дома да пише - Made in Bulgaria или поне Made in EU.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 3
Pyramid
преди 3 години
...И като как и към кого?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Време беше.Дано и Европа научи урока и го проложи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още