Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Nokia се завръща в 5G битката

Преструктурирането на бизнеса, което прави Пека Лундмарк, вече дава плодове

Nokia се завръща в 5G битката

Пека Лундмарк. Снимка: Roni Rekomaa/Bloomberg

Променящата се геополитика и рязкото намаляване на разходите върнаха Nokia сериозно в глобалната надпревара за разпространението на 5G по света, само година след като изпълнителният директор Пека Лундмарк пое ръководството на финландската компания, пише Ройтерс.

Фирмата е считана за аутсайдер, след като заложи на грешен вид чипове и загуби договор за милиарди с Verizon, който беше спечелен от Samsung. Но напоследък Nokia набира позиции спрямо конкурента си Ericsson, въпреки че и двете печелят от натиска, който оказва САЩ върху европейските правителства, за да се откажат от работата с китайската Huawei.

Още по темата

През февруари Лундмарк предупреди за „предизвикателна“ година на преход със „значителни насрещни ветрове“, но две добри тримесечия възродиха надеждите за преобръщане. По-рано този месец Nokia заяви, че ще повиши годишната си прогноза, когато отчете резултатите за второто си тримесечие.

„Драстичните промени и подобрените резултати под ръководството на Пека са очевидни“, коментира анализаторът на PP Foresight Паоло Пескаторе. „Възможностите на 5G, проблемите на другите и фокусът върху ключови продукти помогнаха бизнесът да се възроди“.

Лундмарк, който стана главен изпълнителен директор през август миналата година, съкрати хиляди служители и сключи нови партньорства с технологични компании, след като се ангажира „да направи всичко, което е необходимо“, за да може компанията да стане лидер в 5G технологиите.

Освен това Nokia инвестира значително в чиповете си Reefshark, намали крайните цени за 5G оборудването си и даде на своите бизнес звена повече свобода да избират къде да се конкурират.

Правилните ходове

Докато промените дават плодове, геополитическият фон се промени още, и то в полза на Nokia.

Европейските правителства отдавна затягат контрола върху ролята на китайските компании в 5G мрежите след дипломатическия натиск от Вашингтон, който твърди, че оборудването на Huawei може да бъде ползвано от Пекин за шпионаж. Huawei многократно отрче да носи какъвто и да било риск за националната сигурност.

Въпреки че Nokia и Ericsson печелят клиенти, които иначе биха отишли при Huawei, Ericsson се справя по-добре, след като спечели големи договори в Китай, където разгръщането на мрежата от следващо поколение е в разгара си.

Но бизнесът ѝ в Китай понесе удар, тъй като в края на миналата година Швеция забрани на китайските компании да доставят ключово 5G оборудване на страната.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Колко близо е споразумението за трансатлантическия трансфер на данни?