IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България все още не разполага с ясна енергийна стратегия до 2050 г.

Загубата на рентабилност на въглищните централи създава пространство за развитие на ВЕИ, от което трябва да се възползваме, посочват от „Грийнпийс“ в доклад

08:18 | 13.07.20 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Кризата, предизвикана от COVID-19, е знак и генерална репетиция за онези заплахи, като унищожаването на природата и промените в климата, които са били причинени от човешка дейност. За да научим уроците от нея, трябва да узнаем как се проваляме, но и как успяваме като икономика и общество. 

Климатичната криза допълнително влошава проблема, свързан с пагубното свръхоползотворяване на природните ресурси от човека, тъй като затоплянето помага патогените да се разпространяват в нови региони, а унищожението на хабитати, както при катастрофалните пожари в Амазония и Австралия, прави биоразнообразието и човешкото население по-уязвими, изтъкват от „Грийнпийс“ – България в своя доклад „Завръщане в бъдещето“.

Според тях прогнозите, свързани с климатичните ни неволи, не са розови. Ако човечеството допусне глобалното затопляне да надхвърли заложения праг в Парижкото споразумение от 1,5 градуса по Целзий над нивата от прединдустриалната епоха, това би изложило 410 млн. души по света на тежки суши и над 65 млн. души - на унищожителни горещи вълни.

Ако глобалният термометър отчете повишение от 2 градуса, ще бъдат зачеркнати над 1,5% от продукцията на световната икономика във всяка година след 2050 г., като практически се елиминира целият очакван годишен ръст. Ако не спрем емисиите и светът се затопли с 3,6 градуса през 2100 г., каквато е тенденцията към момента, може да бъде отчетен и в пъти по-голям икономически спад, предупреждават от „Грийнпийс“.

За сравнение – към момента се очаква, че пандемията от COVID-19 и ограничителните мерки ще съкратят въглеродните емисии с 8% за 2020 г. – колкото е нужно за изпълнението на Парижкото споразумение, но на цената на свиване на глобалната икономика с 6% за годината.

Кризата, предизвикана от COVID-19, е и генерална репетиция за онези заплахи, като унищожаването на природата и промените в климата, които са били причинени от човешка дейност. За да научим уроците от нея, трябва да узнаем как се проваляме, но и как успяваме като икономика и общество.

Въздействие на пандемията върху икономиката на България

Щетите от кризата засягат някои от най-неустойчивите сектори, но костват доходите на много от най-уязвимите работници и фирми в обществото. „Нискодопирната“ икономика може да осигури нисковъглеродно бъдеще, изтъкват от „Грийнпийс“ в своя доклад.

Щетите за икономиката от вируса и наложените ограничителни мерки са реални и техният мащаб е сериозен. Според Националния статистически институт за първите 6 седмици от извънредното положение, от 16 март до 26 април 2020 г., официално са регистрирани над 105 000 безработни, увеличение от три пъти в сравнение с предходния 6-седмичен период. Рейтинговата агенция Fitch предвижда отрицателен ръст на българската икономика от порядъка на 5% за 2020 г. – рязък срив, сходен с очакваното за повечето европейски държави, които са засегнати от вирусната криза.

Последна актуализация: 16:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 3 години
Някаква, написана, да. Имаме. ...Ама тя няма смисъл, освен предоставяне поредната прекрасна възможност за Правилни хора, да печелят за сметка на всички останали.ЧИСТА ПРОБА ПРЕДАТЕЛСТВО ИНТЕРЕСИТЕ НА БЪЛГАРИНА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 3 години
България и 2005-та нямале смислена стратегия. Т.в., КОНСТАТАЦИЯТА НЕ Е НОВОСТ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 1
Императорът
преди 3 години
Само като прочетох: Грийнпийс и изсмуканата връзка между "климатическите промени" и К 19 и: спрях. Писна ми от излагациите на тази някога сериозна медия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
Otka4eni reformatori
преди 3 години
Ама ние сме имали енергийна стратегия ли.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
Hahoto
преди 3 години
Зелев, това е проблемът на вашата религия... Малко някой да излезе от канона, веднага го отлъчвате, като богомил-протестантин :) Малко някой да се осъмни в топлинния Апокалипсис и веднага - "Разпни го!!!". Малко някой да прояви съмнение и критично мислене и "Анатема!!!" Само вашата истина е светая светих "И нино и пресни и во ВЕИ веков!" ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
zelka007
преди 3 години
хмм ... иначе по материалът . аз мисля че стратегия има , но не е насочена към кръговата икономика и интегрирането на ВЕИ ... има друга посока ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
zelka007
преди 3 години
шеленбергер , това оня дето лъже и маже и взима кинти от ядрени корпорации ли ... ?! ... свалена е от форбс не за цензура , а за автореклама на книгата му ... :))) ... и ти като него започваш да мажеш ... този е обикновен писател , нула експертиза , всички факти дето омешва в материалът си са взаимствани и цитирани от организации , дето въобще не са съгласни с тълкуванията му и имат друго мнение по въпросът и го опровергават ... нали все пак са хората провели изследванията ... да знаеш на колко ниско ниво е ... :))) ... гледам откакто проповядва за ядрените централи е качил към 20-30кг , бива ... че иначе беше бая кльощав ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
Solar Power
преди 3 години
Стратегия НУЛА. Дори въведоха соларен данък. ...... нищо,че не могат да контролират слънцето .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
Hahoto
преди 3 години
Тази статия на Майкъл Шеленбергер е публикувана в списание Форбс на 28 юни 2020 г., след което е свалена от политическата цензура. Авторът я публикува и в сайта на своята организация Environmental Progress, откъдето се разпространява в световната мрежа:https://environmentalprogress.org/big-news/2020/6/29/on-behalf-of-environmentalists-i-apologize-for-the-climate-scare
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
Hahoto
преди 3 години
хахахахах "Интегрираното развитие на всички сектори е ключово за постигане на истински преход към устойчиви, кръгови и беземисионни икономически модели, което би направило тези региони пилотни за България, изтъкват още от БКП." туй все едно другаря Живков за 115 пленум го е написал :) Най-важното е да сме пилотни. Сега, интеграцията на Ватьо и родата му от махалата малко ще ни забави, но Зелената революция няма алтернатива другаре!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още