IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичните компании може да спасят портфейлите

Специалисти съветват инвеститорите да не залагат твърде много на риска през август

08:29 | 03.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Изглежда, че десет дни, след като германският бенчмарков индекс достигна пика след катастрофата в коронакризата, партито свърши. Dax падна с 3,45 процента в четвъртък и още половин процент в петък.

Но докато частните инвеститори смятат, че ралито за възстановяване приключи, професионалните инвеститори продължават да спекулират с повишаване на цените, както показват настроенията на Dax.

ЗАщото дори изминалата седмица да означава неуспех, под черта имаме това: от ниските нива през март глобалните цени на акциите се възстановиха бързо въпреки нарастващия брой инфекции и наскоро опустошителните икономически данни.

Например на световния индекс MSCI му трябва съвсем малко, за да стигне най-високото си ниво от - малко над пет процента. За анализаторите в DZ Bank има три причини за бързото възстановяване на фондовите борси:

Първо, правителствата договориха безпрецедентно ниво на финансова помощ. Тези средства не са предназначени предимно за компании от Dax и други индекси, а за малки и средни предприятия и самостоятелно заети лица. Независимо от това  акциите също се възползваха, защото благодарение на помощта доверието на инвеститорите в системата бързо бе възстановено.




Второ, централните банки предприеха решителни действия. Както по време на финансовата криза от 2008/09 г., регулаторите противодействаха на спада с огромни ликвидни помощи и ниски лихвени проценти.

Трето, водеща фондова борса в САЩ, която се характеризира с няколко добре работещи акции, също има положително въздействие върху другите фондови борси. По-голямата част от технологичните компании отчитаха растеж по време на кризата. Фондовите пазари разчитат изцяло на Microsoft, Amazon, Apple и Alphabet.

Мечи отчети на технологичните гиганти

Робърт Грейл от Merck Finck Privatbankiers AG също е ентусиазиран от технологичните книжа на Apple, Amazon, Alphabet и Facebook. „Силните отчети на четирите технологични гиганти в най-слабото американско тримесечие след 1946 г. са впечатляващи доказателства за промяната в нашия свят“, казва главният стратег в седмичните си прогнози.

Коронавирусът значително е увеличил вълната на дигитализация. Инвеститорите стават все по-наясно от какво „съществено значение са позиции в технологичните акции“, за да не бъдат изоставени. Нарастващото значение на Китай също ще се превърне в тенденция на бъдещето.

DZ Bank анализира, че оценката на Nasdaq-100 въз основа на съотношението цена / печалба (P/E) от 32 е амбициозна. Но през март 2000 г., най-високата точка на „dotcom балона“, съотношението беше 165 P / E точки, което е повече от пет пъти по-високо от настоящото ниво.

Акциите на Nasdaq 100 освен това били много печеливши, печелейки 440 милиарда долара след данъците миналата година. Така че не може да се говори за балон (все още).

 Анализаторите на Nikko Asset Management също очакват по-нататъшно ускорение на електронната търговия. Победителите ще са Alibaba, Amazon, JD.com, EBay, Baidu, Pinduoduo и Z Holdings (преди Yahoo Japan).
В Германия има само няколко големи играчи на пазара на технологии в лицето на SAP, Deutsche Telekom и Infineon. DZ Bank намира книжата на производителите на чипове Aixtron, Dialog Semiconductor и Süss Microtech за интересни, защото биха могли да се възползват от темата за енергийната ефективност.

Оценките полудяха

Въпреки възможностите в технологичния сектор не бива да се забравя, че оценките, базирани на печалбата на фондовите пазари, полудяха - също и при Dax - предупреждават експертите от DZ Bank. За това се грижи силният подем на пазара и в същото време спадащите оценки за печалбите.

Разминаването между реалната икономика и фондовия пазар расте отново. Много инвеститори влагат все повече в акции по време на кризата, защото това е един от останалите класове активи с по-високи изплащания.
Консолидирането на курсовете е възможно по всяко време след подем. "В нашата прогноза предвиждаме по-слаба есен на фондовите пазари", заявяват банкерите на DZ. В края на септември те считат, че Dax  ще е само на 12 000 пункта, но в средата на следващата година отново на 13 500 пункта.

Какво ни очаква през седмицата

Понеделник: Възстановяването на икономиката в САЩ не е равномерно. Частното потребление например бързо се възстанови благодарение на обширните фискални мерки. От друга страна, производственият сектор изостава от тенденцията. Това е обяснение за факта, че националният индекс на мениджърите по покупките ISM за производствения сектор продължи да нараства през юли, въпреки че свързаните с коронавируса ограничения в момента отново се увеличават. Подкрепа за тази оценка бяха предоставени от съобщенията за регионалните проучвания на Фед през последните две седмици. Според ISM анкетите показват подобрение от  средно около 1,5 индексни пункта. Очакваме ISM индексът да нарасне допълнително в подобен обем.

Във вторник решение за лихвите ще обяви централната банка на Австралия. Не се очакват промени.

В сряда заседание за лихвената политика има на централната банка на Бразилия. Според анкетите лихвата ще бъде понижена леко от 2,25 на 2 пункта.

Петък: До каква степен се е свил германският брутен вътрешен продукт през второто тримесечие, вече е известно. Беше вековна катастрофа. Но показателите за юни могат да ни дадат представа за (оставащата) скорост от миналото тримесечие, с която стартира новото. Един от най-добрите в момента показатели, налични на ранен етап, са предварителните данъчни декларации. След силен май те насочват към намаляване на икономическата активност през юни. Това трябва да бъде особено очевидно в по-ниския плюс на промишленото производство. Дори се очаква лек минус за строителната продукция. Под черта  в производствения сектор все още се очаква силно увеличение в сравнение с нормални времена.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още