IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аналогови кражби, дигитални препродажби: САЩ се давят във вълна от грабежи

Анонимните онлайн портали позволяват на престъпниците да извършват изгодни препродажби. И те ги използват на воля

08:13 | 26.01.22 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Засиленото полицейско присъствие засега успокои напрежението в Сан Франциско. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Засиленото полицейско присъствие засега успокои напрежението в Сан Франциско. Снимка: Bloomberg LP

Малко преди Коледа кметът на Сан Франциско Лондон Брийд не вижда друг избор, освен да обяви извънредно положение. По това време десетки мародери нападат благородните търговци на дребно в сърцето на града, разбиват огромни витрини, всяка от които струва 20 000 долара, както и прозорците на бижутерийни магазини или на баровски обекти, като на Yves Saint Laurent.

Всичко, което може да бъде отмъкнато, се озова в подготвените за бягство автомобили, които чакат по ъглите на улиците и тротоарите с отворени багажници и работещи двигатели. Крещящи и уплашени служители и клиенти се щурат по улиците или се опитват да се скрият.

Когато извънредното положение влезе в сила, мобилен полицейски оперативен център се премести на централния площад Юниън. Вечерта полицейски коли блокираха кръстовищата, така че армадата от автомобили за бягство да не може да се придвижва. Масираното полицейско присъствие успокои ситуацията в Сан Франциско, но явлението, което стои зад всичко това, засяга много повече региони в САЩ.

Това, което започна в големи градове като Сан Франциско, вече се разпространи дори в градове в Средния Запад, където отдалечените търговски центрове, изградени на зелена поляна, са лесна мишена.

Междувременно от Лос Анджелис пристигат нови, тревожни новини. Железопътният грабеж, който всъщност бе специалитетът от Дивия запад през XIX век, преживява ренесанс. Мародерите се качват на бавно движещите се товарни влакове и разбиват вагоните. След това всичко, което прилича на плячка, се изхвърля безразборно от вагоните.

Ето как изглеждат последиците след разбитите товарни влакове.

Влаковете със самотен машинист в локомотива са още по-безпомощни пред крадците, отколкото магазините. Снимките показват цели участъци от трасето около Лос Анджелис, които приличат на огромни сметища: разкъсани пакети, опаковъчен материал и стоки, които съучастниците просто са оставили по трасето. Изглежда не си е струвало те да се продават онлайн. Полицията и железопътната охрана все още не знаят как да се справят с това явление.

Министерството на вътрешната сигурност (Department of Homeland Security, DHS), което иначе се занимава с тероризма и нелегалната имиграция, отправя спешно предупреждение за ширещата се вълна от престъпления: „Организираните кражби водят до все по-нагли и жестоки нападения срещу магазини за търговия на дребно", казва изпълнителният заместник-директор Стив Франсис, следовател в органа. Извършителите често са стари познайници, които са замесени и в трафика на хора, наркотици или оръжие.

През октомври 2021 г. баща и дъщеря му бяха осъдени на затвор в Атланта. В продължение на години те са продавали крадени стоки за общо 6 млн. долара на онлайн сайтове като Amazon Marketplace, Sears Marketplace или Walmart Marketplace.

Армия от опортюнистични крадци, снабдени със „списъци за пазаруване“

„Бизнес моделът“ е толкова прост, колкото и ефективен. Армия от опортюнистични крадци, снабдени със „списъци за пазаруване“, се насочва към вериги като Walgreens, CVS, Sears или Target. Връщат се с торби за боклук, пълни с откраднати стоки, от които в отделен склад се премахват етикетите с цените и електрониката против кражба.

Всичко това е скрито зад фасадата на законен семеен бизнес. Когато полицията нахлува в склада през 2019 г., тя е открила стоки на стойност над 1 млн. долара, готови за изпращане по пощата и куриерски услуги. В друг случай двойка от Алабама бързо продава в Ebay бебешки храни на обща стойност 300 000 долара, които преди това са били откраднати от супермаркети и аптеки.

Независимо дали става дума за организирани банди, или за „активни семейни фирми", щетите, нанесени от този престъпен тренд, задвижвана от интернет, са огромни. По данни на Министерството за вътрешна сигурност само през 2019 г. от магазините за търговия на дребно в САЩ са изчезнали стоки на стойност около 69 млрд. долара. Само част от тях, около седем до десет процента, се дължат на организираната престъпност.

Други фактори, като „свиване“ от страна на служители, логистици, счупване, вътрешни счетоводни грешки или неправилно попълване на данните, също играят своята роля. Но делът на масовите кражби се увеличава и е особено страшен за служителите, а понякога и за клиентите.

Защото крадците стават все по-жестоки. 86,2% от магазините, изследвани от DHS, съобщават за заплахи към служителите, а 75,9% заявяват, че служителките са били физически нападнати. 41% от тях дори са се сблъскали с въоръжени грабители.

Във вериги като Walgreens или CVS служителите имат строги инструкции да не пречат на крадците. Рискът да бъдат ранени или убити е твърде голям. Дори на охранителите вече не е позволено да се противопоставят на крадците, а трябва само да защитават служителите от физическо нападение.

 

Много работни места в търговията на дребно вече са съкратени именно заради опасенията от нападения. В Сан Франциско, един от епицентровете на бандитските грабежи, магазините на веригата Walgreens хлопват кепенците през последните две години.

 

 

Майкъл Хансън от Асоциацията на търговията на дребно (RILA) и групата за защита на правата на потребителите Buy Safe America обвинява Силициевата долина за това развитие. Преди епохата на интернет за „нормалните" крадци е било невъзможно, а за бандите - най-малкото трудно, да предадат откраднати стоки на стойност стотици хиляди долари.

 

Сега нещата са различни. „Професионалните крадци и престъпните банди са изградили цял бизнес модел за кражба и препродажба на стоки, все по-често чрез онлайн пазари като Amazon или Facebook", казва Хансен.

Именно „липсата на прозрачност“ прави това толкова лесно. Някои пазари не изискват идентификация на продавачите, например чрез лични карти, или приемат непроверена фалшива информация за уж съществуващи бизнес операции, която след това се изтрива отново само след няколко дни и вече не може да бъде проследена.

Хансен и други представители на търговията и промишлеността призовават Конгреса на САЩ във Вашингтон да се намеси. Така например със закон онлайн продавачите да се задължат да докажат минимален стандарт на информация, която трябва задължително да бъде проверена от интернет компаниите.

Понастоящем демократите и републиканците в Конгреса, федералния парламент на САЩ, работят по правила като „Закон за информиране на потребителите от 2020 г." (Inform Consumer Act of 2020). Предполага се, че законът ще предвижда онлайн продавачите да бъдат идентифицирани.

Последна актуализация: 22:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 2 rate down comment 0
Valentin13
преди 2 години
празен дунавски шлеп, не се намърдвай сред мъжете защото не ти е там мястото. момчетии с неустановено мислене нямат работа тук
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 6
khao
преди 2 години
личи си че не си чел статията след заглавието, пагон.... Марш в Русия, при истинския лидер и не ни занимавай с тъъъъпотиите си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 3
Valentin13
преди 2 години
бъркаш нещата младежо, никой не казва, че човешкото същество е спряло да върши престъпления, а в статията се казва че либералната идеология е разяла властта в най-голямата либерална държава и тази власт не може да си изпълнява ролята. чичко Маркс е казал - масите не искат, а правителствата не могат да живеят по стария начин - и тогава става револция! така е теорията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 2 години
като говорши за политическите лобита и wall street, поне ги наричай с имената им, че колегите няма да те разберат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 2 години
незнам защо вичките копейници сте решили че сащ са либерална държава, опорките ли са ви такива, идея си нямам! ... Либералите, които изчезнаха отдавна са предимно по Западна Европа, САЩ ... много малко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 5
Shadow1
преди 2 години
Не се учат хората, че с престъпления живота е тежък. Сега заради такива *** трябва да се въвеждат мерки които да влошат живота и оскъпят стоките на всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 1
michaelis23
преди 2 години
Стоенчо тука стаа въпрос за твойте Идоли, че са слезли на ниво Буркина Фасо, а не че някой си е "погиб в Масква" , за там знаеме че *** кат мухи и вече треа са слезнале на преко сили 50тка милинона. Сашовци с техните пееерастически идеологи кат Неолиберастията, Терористичните, ЛЖБТ Рептилете както и Ковид Театрото, го докараа "до над зад оная блока". Не знам обади се там на Монката Паси у Атлантическйо клуб и си сверете нешо часовниците, щот раотата се е променила и то акана във ваш ущърб, то не мое да кааш на очеизвадното че не е така ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 2 години
И новините от днес продължават : "Шесть человек погибли, отравившись выхлопными газами в теплице в Волгоградской области, сообщил ТАСС источник в экстренных службах."В Среднеахтубинском районе в теплице шесть работников погибли, отравившись выхлопными газами", - сказал собеседник агентства."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
mariata
преди 2 години
Според статията тези кражби са по-печеливши от наркотиците. Правим извод, че тези кражби ще се стимулират за да се намали пазара на наркотици. Ха-ха-ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
mariata
преди 2 години
Според статията тези кражби са по-печеливши от наркотиците. Правим извод, че тези кражби ще се стимулират за да се намали пазара на наркотици. Ха-ха-ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още