Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Англосферата се очертава като най-добрата противотежест на Китай

САЩ, Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия, плюс големите азиатски демокрации, изглеждат като най-обещаващата комбинация срещу Пекин

Англосферата се очертава като най-добрата противотежест на Китай

Поддържането на геополитическия баланс е деликатен въпрос. Снимка: Bloomberg

Като общо правило е добре да бъдете предпазливи към хората, които говорят за „Англосферата“. Във Великобритания това е идея със силен аромат на носталгия по империята и Втората световна война. Идеята датира от Уинстън Чърчил, който е написал четиритомна „История на англоговорящите народи“.

Сега обаче идеята за Англосфера придобива неочаквано съвременно значение. Причината е все по-агресивното поведение на Китай, което обединява група англоговорящи страни, всяка от които е възприела по-конфронтационни политики спрямо Пекин, пише Гидиън Ракмън за Financial Times. 

Още по темата
Администрацията на Тръмп започна търговска война с Китай и засили военноморските операции в Тихия океан. Готовността за конфронтация с Пекин очевидно ще продължи в модифицирана форма по време на администрацията на Джо Байдън. Новият президент на САЩ обеща „изострена конкуренция“ с Китай. Първият телефонен разговор между Антъни Блинкен, новият държавен секретар на САЩ, и Ян Дзиечъ, неговият китайски колега, беше остър.

Някои европейски съюзници на Америка обаче са много предпазливи по отношение на това, което се страхуват, че ще бъде нова студена война с Китай. ЕС шокира екипа на Байдън, като подписа ново инвестиционно споразумение с Пекин, игнорирайки исканията за консултация със САЩ. Германският канцлер Ангела Меркел измени на себе си в неотдавнашна реч, предупреждавайки срещу антикитайските настроения, които може да разделят света на блокове. Френският президент Еманюел Макрон направи подобни изявления.

Като контрапункт САЩ получават повече подкрепа от Великобритания, Австралия и Канада. Отношенията на всички тези държави с Пекин се влошиха рязко през последните няколко години. В резултат на това те са по-склонни да приемат американската гледна точка, че надигащият се Китай е заплаха, на която трябва да се противодейства.

Австралийската твърдост е отчасти продукт на тесните връзки между върхушката в областта на сигурността във Вашингтон и Канбера. Но тя е и резултат от налагането на търговски санкции от Китай в отговор на 14 австралийски „гряха“, посочени от Китай, в които влизат призивите на Канбера за международно разследване на произхода на Covid-19.

Арестът в Канада на Мън Уанджоу, главен финансов директор на Huawei, в отговор на искане за екстрадиция от страна на САЩ, предизвика ярост в Пекин. Малко след това двама канадци бяха арестувани в Китай и обвинени в шпионаж. Оттогава те на практика са държани като заложници. Отношенията между Канада и Китай са в най-лошото си състояние откакто дипломатическите връзки бяха възстановени преди 50 години.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Америка трябва да възстанови загубените позиции в търговията