IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Англосферата се очертава като най-добрата противотежест на Китай

САЩ, Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия, плюс големите азиатски демокрации, изглеждат като най-обещаващата комбинация срещу Пекин

08:09 | 22.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Поддържането на геополитическия баланс е деликатен въпрос. Снимка: Bloomberg</em></p>

Поддържането на геополитическия баланс е деликатен въпрос. Снимка: Bloomberg

Визията на Великобритания за Китай също се промени през последната година. Репресиите на Китай спрямо Хонконг предизвикаха възмущение в политическите кръгове. Обединеното кралство предложи път към британско гражданство потенциално на милиони жители на Хонконг - ход, заклеймен в Китай. Изглежда, че с всяка седмица отношенията между Лондон и Пекин се влошават.

Британският медиен регулатор наскоро забрани CGTN, китайската телевизия, с мотива, че тя в крайна сметка се контролира от комунистическата партия. Китай обвини Би Би Си в излъчване на недоказани твърдения за систематични изнасилвания в лагерите за уйгури. Отношенията може да се охладят още тази година, когато британците изпратят самолетоносач в Тихия океан, където той ще участват в учения с американския флот.

Китайското правителство забеляза тази нововъзникваща Англосфера. Когато САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия и Великобритания излязоха със съвместно изявление относно Хонконг, официалният отговор на Китай беше свиреп. Тези пет страни формират групата за споделяне на разузнавателна информация „Пет очи“, по повод която говорителят на китайското външно министерство Джао Лидзиен каза: „Без значение дали имат пет или десет очи, ако се осмелят да навредят на суверенитета на Китай... те ще бъдат избодени."

Британски представители посочват, че „Пет очи“ не е съюз - компетенциите й не надхвърлят разузнаването. Но сега се обсъжда да се даде на групата по-явен политически лост чрез добавянето на шести чифт очи. Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън намекна, че Япония може да бъде поканена да се присъедини. Много наблюдатели на Китай във Вашингтон са запалени, въпреки че американската разузнавателна общност е скептична.

Япония не е единствената азиатска държава, ухажвана от Англосферата. Индия също е от основно значение за стратегическото мислене във Вашингтон, Лондон и Канбера - както показва нарастващото използване на термина „индо-тихоокеански регион“ и в трите столици. САЩ преименуваха своето тихоокеанско военно командване на индо-тихоокеанско през 2018 г. Този регион е вероятно също да бъде със силен акцент в новата стратегия за национална сигурност на Великобритания, която скоро ще бъде публикувана.

Индия винаги е бранила своята външнополитическа автономия. Като надигаща се суперсила, тя няма намерение да бъде използвана от Вашингтон, камо ли от Лондон.

От друга страна, в това, което вероятно ще се разглежда като историческа грешка, Китай уби индийски войници при сблъсък в Хималаите миналия юни. Оттогава отношението на Индия към Китай се втвърди значително, като Ню Делхи налага контрол върху китайските инвестиции и технологии. Технологичното сътрудничество е една област, в която Индия и Англосферата вероятно ще работят заедно. Индия вече е част от „Четворката“, която включва още САЩ, Австралия и Япония, с цел военноморски учения

Докато САЩ търсят съюзници, готови да се противопоставят на Китай, Англосферата плюс големите азиатски демокрации изглежда като най-обещаващата комбинация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още