IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Демонизирането на ВВС не носи обществена полза

Преразглеждането на модела за финансиране на медията не трябва да се превръща в инструмент за сплашване

15:09 | 22.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

„Нека лечението да започне“, обяви Борис Джонсън в първата си реч пред "Даунинг стрийт" 10 след преизбирането му. Това е мило настроение, но не такова е отношението на новото британско правителство към BBC (държавната електронна медия). Напротив, помощниците на премиера дадоха да се разбере, че министрите ще бойкотират водещата програма на Би Би Си „Днес”, като наказание за вземането на страна срещу консерваторите и враждебността към Brexit. Това грубо решение бе съчетано със заплахи за финансирането на BBC, пише Financial Times в редакционен коментар.

В момент, когато дори много от враговете на Джонсън искат да вярват, че премиерът е искрен в говоренето си за национално помирение, заплахите на неговите сътрудници към BBC изпращат противоположен сигнал. Те пораждат опасения, че правителството на Джонсън ще бъде нетолерантно към външен контрол, враждебно към независимите институции и готово да използва сила, за да заглуши критиката.

Защитата на независимостта на BBC не означава, че корпорацията не подлежи на критиката или че не трябва да бъде отворена за реформи. Трябва да се зададат основателни въпроси за това дали настоящият модел на финансиране на BBC все още е подходящ. Задължителната лицензионна такса, плащана от всеки собственик на телевизор в страната, изглежда анахронична в ерата на Netflix и Amazon. Струва си също така да се помисли дали е правилно да се използват оскъдни ресурси в преследване на онези, които не плащат таксата.

Но когато правителството комбинира основателни въпроси за бъдещето на излъчването с груби, партизански атаки срещу ВВС, то веднага поражда съмнения за мотивите си. Това, което би трябвало да бъде началото на внимателен дебат за голяма национална институция, бързо започва да изглежда като опит за медиен тормоз.

Трябва също да се подчертае, че оплакванията на торите от пристрастията на BBC са до голяма степен благовидни. Разбира се, ще има примери на калпава журналистика сред хилядите новинарски часове, които BBC бълва. Но няма данни за преднамерени нагласи към консерваторите или Brexit.

BBC не е единствена. Министрите бойкотираха шоу на частния конкурент на BBC Sky News, след като водещ реши да „опразни стола“ на председателя на Консервативната партия. Представители на торите мърморят за преразглеждане на лиценза на Канал 4, обществен оператор, след като той замени отсъстващия министър-председател с ледена скулптура по време на дебат за климата.

BBC е претърпявала атаки от гневни политици и в миналото. Официалната история на корпорацията през 80-те години на 20 век бе озаглавена „Умерени социалисти и предатели”, което точно обобщаваше мирогледа при управлението на Маргарет Тачър. ВВС премина през бурните 80-те години непокътната, а по-късно имаше сблъсъци с лейбъристкото правителство на Тони Блеър.  

Международният контекст този път изглежда различен и по-заплашителен. Свободната преса е под натиск. „Фалшивите новини“ - термин, популяризиран от Доналд Тръмп - сега са етикет, който се лепи на независимата журналистика от Турция до Бразилия. В самите САЩ медиите се оказаха безнадеждно разделени по партийна линия, отравяйки политическия дебат.

Великобритания засега избягва хипер партизанщината в американски стил. Това до голяма степен е благодарение на BBC, която все още доминира политическото отразяване в Обединеното кралство, като същевременно твърди, че е възможно да се създаде форум за непартийни новини, в който всички страни да бъдат чути.

Този идеал за открит дебат е по-важен от всякога в епоха, когато социалните медии насърчават хората да останат в собствените си политически пашкули и да отхвърлят всички различни истории като „фалшиви новини“. Ако правителството на Джонсън сега погне ВВС от партийна злоба, това няма да излекува раните на Великобритания, а ще ги обостри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още