IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа има своите малки корпоративни суперзвезди

Повече от половината компании в списък на малките фирми с най-голяма възвръщаемост за акционерите в периода 2015-20 г. са европейски

08:06 | 31.08.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Конвенционалната мъдрост гласи, че Европа е вечно изоставаща в създаването на вълнуващи компании, които могат да съперничат на глобалните успешни корпоративни примери от Съединените щати, пише Майлс Джонсън за Financial Times.

Докато инвестирането на венчърен (рисков) капитал нарасна значително на Стария континента през последното десетилетие, европейският сектор на стартъпите остава незначителен в сравнение с този в Северна Америка.

Слабостта се простира и до европейските компании, регистрирани на борсата. Повече от десетилетие европейските фондови индекси значително изостават от американските. Бърз поглед към европейските членове на Fortune 500 показва, че по-голямата част са основани преди Втората световна война, разбирайте солидни, скучни и с бавен растеж.

С толкова много фокус върху опитите да се открият конкурентни европейски частни стартиращи фирми, много наблюдатели не успяха да забележат, че някои от най-бързо развиващите се и най-добре представящите се малки компании в света всъщност се издигат точно под носа им - и не всички от тях са нови.

Alta Fox, компания за управление на активи, базирана в Тексас, миналата година публикува анализ на най-добре представящите се малки листнати компании в развития свят за петгодишния период 2015-2020 г..

Борсовият поглед обхващаше компании в Северна Америка, Западна Европа и Австралия, които са започнали с пазарна капитализация между 150 млн. и 10 млрд. долара, и са генерирали обща възвръщаемост за акционерите от най-малко 350% за петгодишния период (35% на година с натрупване).

Alta Fox изключи всички компании от сектора на енергетиката, суровините и финансите, и като последен критерий изискваше фирмите да имат положителен ръст на приходите и печалбите преди данъци, лихви и амортизация за предходните 12 месеца.

Резултатите от проучването противоречат на господстващото мнение за липса на бързо разрастващи се компании в Европа в сравнение със САЩ.

От 104-те компании, които Alta Fox отсява, тези от Западна Европа съставляват 55,7%, в сравнение с 32,7% от Северна Америка, а останалите от Австралия.

Някои от тези някога малки европейски листнати компании - за много от които може би никога не сте чували - генерираха годишна възвръщаемост, побеждаваща категорично топ фондовете за венчърен капитал. Xilam, френско анимационно студио, което произвежда съдържание за Netflix и Amazon, отчете ръст от 1678% за периода, а Vow ASA, норвежка компания, която пречиства отпадъците на круизни кораби, нарасна с 1244%.

Други са акции с микрокапитализация, без покритие от анализатори на инвестиционни банки, които вероятно са стрували по-малко от къщата на банкер в началото на проучването.

Endor, баварска компания за аксесоари за игри, която произвежда съоръжения за състезателни симулации от висок клас, имаше пазарна капитализация от 1,85 млн. евро през 2015 г., но генерира обща възвръщаемост за акционерите (TSR) от 8217% за пет години. Днес тя струва 352 милиона евро.

Други вероятно са по-известни за читателите. Някои изобщо не са нови, като например британската компания за миниатюрни военни игри (с фигурки – бел. прев.) Games Workshop, основана преди 46 години, която е нараснала от 160 млн. на 2,5 млрд. паунда през периода, което прави възвръщаемост за инвеститорите от над 2000%.

Онлайн търговецът на дребно Boohoo генерира TSR от 1320%. Други британски компании в списъка включват Bioventix, биотехнологична компания със седалище в Съри, Ideagen, която произвежда софтуер за съответствие, и британската компания за социологически проучвания YouGov.

Като се има предвид манията по технологиите като единствен източник на растеж, е поразително, че много от тези малки компании нямат нищо общо с това, което веднага би заинтересувало повечето венчърни инвеститори.

Докато компаниите от технологичния сектор съставляват 34% от списъка, около една пета са класифицирани като компании за дискреционно потребление, а 13% са в индустриалния сектор. AB Dynamics, листната във Великобритания и базирана в Брадфорд на Ейвън, произвежда оборудване за автомобилни тестове. През 2015 г. тя струваше 40 млн., но днес стойността й се изкачи до 418 млн. паунда.

Що се отнася до разбивката по държави, САЩ съставляват 28,8% от списъка, който Alta Fox изследва, като Великобритания е на второ място с 15,4%, а Швеция на трето с 12,5 %. Германия, Франция, Норвегия, Дания, Австрия и Ирландия също имат представители. Италия, Испания и Швейцария обаче не са представени.

Би трябвало да има някои поуки от това. Чрез фетишизиране на венчърния капитал и стартъпите, както инвеститорите, така и регулаторите рискуват да пропуснат факта, че Европа вече има изключително добри резултати по отношение на малки, печеливши компании, които прерастват в много по-големи успешни такива. За да ги откриете обаче е необходим малко по-внимателен поглед.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Празно дрънкане , сравнено с резултати :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още