Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Кафето поевтиня с най-много от 2008 г., но рисковете за бразилския добив остават

Понижението се дължи на по-смекчените от очакваното последици от сланите в Бразилия, макар че реколтата остава тежко засегната

Кафето поевтиня с най-много от 2008 г., но рисковете за бразилския добив остават

Събиране на реколтата в Минас Гериас. Снимка: Patricia Monteiro/Bloomberg

Цената на арабиката спадна с най-много от над десет години в петък, компенсирайки силното повишение за месеца, на фона на успокояващите се тревоги за лошото време във водещия износител Бразилия.

Сланата е достигнала около 80% от южния регион Минас Гериас, който е един от основните центрове на производство в страната. Въпреки това последствията са по-ограничени от очакваното, посочва Дрю Лернър, президент на метеорологичната компания World Weather Inc. Очакванията са сланата събота и неделя да бъде неравномерна. В същото време повечето цитрусови и захарни насаждения са били пощадени от най-лошите възможни сценарии и евентуалните ефекти ще бъдат локални, коментира още Лернер.

Още по темата

„Каквито и да е било загуби от днешните (в петък – бел. ред.) събития, ще бъдат много ограничени“, заяви Карлос Мера, ръководител на звеното за земеделски проучвания на Rabobank International. „Въпреки това виждаме известен потенциал за слани и през идните три дни“, допълни той.

Но дори и на фона на поевтиняването от последния ден, все още е налице рискът от по-високи цени в кафенетата и магазините – в унисон с поскъпването на цените на храните като цяло. Сланите в Бразилия са пореден удар върху реколтата, която трябваше да понесе и период на суша преди това. Студеното време може да удари световните доставки на кафе за години напред, тъй като то е особено вредно за младите дръвчета.

Цената на арабиката с доставка през септември се понижи с 8,6% в петък до 1,7955 долара за паунд – най-голям спад от март 2008 г. Въпреки това цената остава нагоре с 12% за юли и с цели 55% за последните 12 месеца, след като лошото време намали производството за 2021 г. и сви прогнозите за следващата.

Натиск се появи и от чуждестранните валутни пазари. Бразилският реал поевтиня с най-много спрямо щатския долар от две седмици насам, убеждавайки все повече производителите да продават в американска валута.

Дърветата в Минас Гериас са „засегнати значително и ще имат трудности да се възстановят за реколтата следващата година“, коментира още Лернер. „Стресът ще е много голям, не е било толкова студено от много, много години и земята вече е суха“, допълва той.

Сушата прави още по-важно навременното начало на дъждовния сезон през септември, който обаче също може да бъде забавен със завръщането на атмосферното явление „Ла Ниня“.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Ангела Меркел можеше да направи повече за страните от Западните Балкани