IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Германия едностранно "извади" Гърция от Шенген

За решението на Берлин обаче си има сериозна причина, пише Анте Карасава от Deutsche Welle

08:43 | 30.11.17 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Всъщност това трябваше да бъде един съвсем обикновен полет от Гърция към Германия. Само че още когато самолетът на "Aegean Airlines" каца на летището в Щутгарт, Георгиус Анастасопулос усеща, че нещо не е наред. Пилотът насочва машината на значително разстояние от другите самолети. Обичайният коридор, който бива "залепян" за самолетите и по който пасажерите излизат и се озовават директно във вътрешността на летището, така и не се появява. Вместо това пилотът ги моли да слязат по прикачената стълба и да се качат в току-що пристигналия автобус. Той ги откарва в друга отдалечена част от летището. Цели два часа властите проверяват щателно паспортите на пътниците. "Процедурата противоречеше на всички правила за свободно придвижване в Шенгенското пространство. Почувствах се унизен", споделя Анастасопулос. И той не е бил единственият. И останалите пасажери от същия полет са били подложени на щателна проверка. А всъщност не би трябвало да е така, защото Гърция е част от Шенгенското споразумение, в рамките на което граничният контрол отпада, коментира за Deutsche Welle Анте Карасава. 

Само че продължаващата бежанска криза и ислямисткият терор разкриха слабостите на Шенген и принудиха страни като Германия да се отдалечат от предишната си либерална миграционна политика. В резултат на това Федералната република реши, че Шенгенските правила няма да важат за пристигащите от Гърция. По данни на вътрешното министерство в Берлин, мерките са предприети още в началото на ноември, след като германските власти са регистрирали от началото на годината над хиляда нелегални пасажери от Гърция. От министерството съобщават, че мерките ще бъдат засилени преди Коледа с цел да се предотвратят евентуални терористични нападения.

Независимо от това възмущението в Гърция е огромно. Гърците се чувстват унизени точно от страната, която със своята неумолима политика на икономии е съотговорна за колапса на гръцката икономика, както смятат те самите. "Възможно е германските мерки да са допустими. Възможно е Гърция също да носи вина за лошия мениджмънт на бежанската криза. Но това не оправдава никакви едностранни мерки. Все едно американският щат Масачузетс да се отнася към туристите от Калифорния като към чужденци, защото Калифорния е пълна с мигранти", казва Георгиос Анастасопулос.

Стреснато от гнева на гърците, правителството на Алексис Ципрас внесе официално оплакване срещу Берлин. Само че експерти подчертават, че не само в Германия се предприемат конкретни действия поради съображения за сигурност. Такива неща се случват и в самата Гърция. Там понастоящем пребивават 60 000 бежанци и хора, търсещи убежище. Страната се е превърнала в основен разпределителен център за каналджийските банди. Международни престъпни мрежи необезпокоявано снабдяват нелегалните мигранти с фалшиви паспорти и други документи. Само няколко дни преди Германия да затегне граничния контрол, британските служби помогнаха на гръцката полиция да разбие една престъпна група в Атина, която се занимавала с производството на фалшиви документи.

Преди това бяха разкрити и каналджийски банди, които са вкарали нелегално хиляди мигранти от Близкия и Среден изток в Испания, Италия и Германия. Въпреки няколкото успешни полицейски акции, каналджиите и сега продължават своята дейност. Техни представители дори официално раздават визитни картички сред мигрантите, които отчаяно се опитват да се доберат до Средна Европа и най-вече до Германия.

"Фалшиви паспорти има навсякъде. Най-евтини са френските, испанските и италианските. Те се продават за по 250 евро. Те са и най-малко подозрителни за хора като нас", споделя 27-годишният Мохамед, бежанец от ивицата Газа. Той, както и тримата му арабски приятели, усещат засилените мерки за сигурност в центъра на Атина. Само през последния месец Мохамед е успял да се измъкне от три паспортни проверки. На 22 ноември се опитал за последен път да се сдобие с фалшив френски паспорт. "По-рано беше много по-лесно. Полицаите не внимаваха толкова много. Сега обаче мерките са много строги. Затова ще изчакаме", казва той.

През миналата година Франция изпрати в Гърция полицейски части, специализирани в идентифицирането на фалшиви паспорти. Тогава те разкриха хиляди фалшификати. Правителството в Атина признава, че неговите нископлатени служители са претоварени. Сега обаче гръцки граничари ще помагат на германските си колеги по летищата във Федералната република при оспорваните гранични проверки. Може би за успокоение на ядосаните пасажери.

На много гърци обаче това никак не им харесва. "Та сега идва коледната ваканция. Никой от гърците, които се прекачват в Германия и продължават към по-далечни цели, не иска да изпусне следващия си самолет. Аз ще летя до Ню Йорк и трябваше да се прекачвам в Мюнхен. Но не искам и затова отказах полета до Германия. Сега най-вероятно ще летя през Цюрих", казва Хари Козматос. Вероятно и други ще сторят като него.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:07 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 4
majnata
преди 6 години
Мдаа , ама майтап на голо знаеш ли какво е ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 5
abdul
преди 6 години
Така така, и сега на тия всичките им слагаме единен европейски финансов министър, както се пошегува Мартин преди дни :-)Големи майтапчии са по върховете европейски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 6
majnata
преди 6 години
Евро"ценностите" де останаа бе ...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 4
суек
преди 6 години
под човеци = ***да не се правим, че сме забравили как ги наричаха самите немци във времената на третия райх.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 3
суек
преди 6 години
какво всъщност стана?!оная луда крава меркел покани в домовете на хората из цяла европа ***. после като се разселиха тия *** из всички страни на европата, лудата крава обявява извънредни мерки да не ги допуска в германия. и *** трябва да ги търпим, въпреки, че не ние сме ги поканили.е ба си наглостите!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 6
pinoccio
преди 6 години
Германия е безпардонна в политиката си. Показа го и с бежанската криза, която сътвори, и с мерките за затягане на коланите преди това, обявени пак самоволно, когато целият европейски юг се изправи пред банкрут. Това не би могло да се каже, че не е целенасочено. Тя извлича ползи от всички видове последици от всякакви свои актове. По-интересен е фактът относно пасивността на Франция. Сякаш случващото е някаква обща завера. Прилага се принципът на моркова и тоягата, колоритно перифразиран от Андрей Ляпчев - со кротце, со благо и со малце кютек. Ако човек може да настрои фокуса си фрактално, ще види, че отношенията в ЕС не са по различни от отношенията между стопанин и домашен любимец. ЕС се е превърнал в приют за бездомни кучета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още