Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Китай изпусна момента да блесне в търговията с петрол

Липсата на напълно свободен пазар в азиатската страна подбива опитите ѝ да предложи ефективни алтернативи на фючърсите, търгувани в САЩ и Великобритания

Китай изпусна момента да блесне в търговията с петрол

Снимка: Pixabay

Това можеше да е моментът, в който Китай да успее да се превърне в глобален център за търговия с петролни фючърси. Но Пекин го изпусна.

Търговията с американски и британски фючърсни договори претърпя шокиращ обрат през последните дни, след като контрактите за West Texas Intermediate с доставка през май достигнаха отрицателни стойности, пише Nikkei Asia Review.

Международната енергийна борса в Шанхай (INE) пусна свои фючърсни договори преди две години. С цени в юани властите целяха да разхлабят доминацията на американския долар в търговията с петрол и да тласнат китайската валута по пътя ѝ към водещ фактор в международната търговия със стоки.

За съжаление, когато се появи такава възможност, Китай не беше готов.

Без съмнение, с пускането на петролни фючърси енергийната борса в Шанхай бележи значителна стъпка напред в международната търговия с петрол. Въпреки че Китай може да се похвали с някои от най-ликвидните фючърсни пазари на стоки в света, договорите, деноминирани в юани, оставаха недостъпни за чуждестранните инвеститори.

Договорите на INE бяха първите петролни фючърси, търгувани в Китай, най-големият вносител на петрол в света. Като допълнителен стимул за подобна търговия чуждестранните инвеститори спечелиха тригодишно освобождаване от данъчно облагане за печалбите от търговия. 

Още по темата

Но въпреки че обемите на търговията се увеличават, основната част от активността обикновено се провежда във вечерната сесия, когато пазарите в САЩ и Великобритания са силно натоварени, което показва, че Шанхай следва, а не води движението на цените.

Процедурите по откриването на сметки са тромави и броят на чуждестранните брокери в INE остава нисък. Пазарът не е предоставил референтна точка нито за руските, нито за иранските доставчици на петрол, които имат интерес да избягват деноминираните в долари контракти.

Цените на петрола на INE се понижиха през последните дни, следвайки тенденцията при сортовете WTI и Брент. Така и трябва да бъде, но с пазарни правила, ограничаващи дневните движения на цените първоначално до 6%, а след това до 10%, търговията на INE спира напълно в някои от най-волатилните дни.

Трудно е да си лидер на пазара, ако не си отворен към бизнеса. INE разполага с по-малко от една трета от капацитета за съхранение на петрол в сравнение с Къшинг, Оклахома, мястото за доставка на обемите петрол по контракти за WTI.

Петролните договори за доставка попаднаха в центъра на вниманието на Китай през последните дни, но не и тези, търгувани на INE. Договорите на борсата в Шанхай са извън лимитите за банките, както и за повечето инвеститори на дребно, които също не могат пряко да участват в чуждестранни фючърсни пазари заради борсовия контрол.

Запълвайки тази празнота, китайските банки създадоха структурирани инвестиционни продукти, чиято стойност беше обвързана с WTI. Но с договори на американския бенчмарк с цени под нулата, инвеститорите видяха, че вложенията на инвеститорите бяха напълно заличени.

Около 60 000 инвеститори, които бяха закупили такива договори от Bank of China, загубиха повече от 10 млрд. юана (1,4 млрд. долара), като мнозина от тях се превърнаха в длъжници на кредитора.

Китайските банки сега се опитват да затворят подобни инвестиционни продукти от страх от загуби. Въпреки че за Bank of China възстановяването на изгубените от инвеститорите суми не представлява особен проблем, след като тя беше притисната да го направи, това би създало прецедент за други продукти за управление на инвестиции и богатство, тъй като оншорните и офшорните пазари остават силно волатилни.

Китай продължава да предприема стъпки за разширяване на своите пазари относно чуждестранното участие, като пазарите на акции и облигации никога преди не са били толкова отворени. На чужденците е разрешено да търгуват по-големи количества вътрешни фючърсни договори. Над 4 трлн. юана вътрешни активи се държат от чуждестранни предприятия.

Но природата на петролните договори, търгувани на INE изтъква ограниченията при напредъка до момента.

Изграждането на финансова инфраструктура беше сравнително лесно за Китай. Борсите са установени – съществува пазар на ценни книжа и договори, а  търговията и сетълмента продължават.

Но да се превърнеш в ценообразуващ пазар е трудно начинание. Това изисква готовност Китай да се откаже от контрола върху пазарите, което може да доведе до неочаквани и изкривени резултати.

Докато инвеститорите по света се надпреварват напълно да разберат отрицателните цени на петрола, остава нерешен въпросът дали такава цена изобщо би била разрешена на китайския пазар. Въпросът все още не е поставен на дневен ред, тъй като търговията на INE се затвори точно когато пазарите на WTI и Брент започнаха свободното падане.

Нищо не е по-важно за пазарите от това да бъдат отворени за бизнеса. Каквито и да са недостатъците на съществуващите международни пазари, Китай все още не е предложил жизнеспособна алтернатива.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
2
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
АСПАРУХЧО, КИТАЙ Е ВЪВ ВОЙНА СЪС САЩ И НИКАКВИ ФЮЧЪРСИ НЕ ГО ИНТЕРЕСУВАТ. В КИТАЙ СА НАЯСНО, ЧЕ ВЪПРОСЪТ Е ДАЛИ ДОЛАРА ДА ПРОДЪЛЖАВА ДА БЪДЕ ИЗОБЩО ПЛАТЕЖНО СРЕДСТВО ИЛИ ДА БЪДЕ ЗАМЕНЕН С ДРУГ ДИГИТАЛЕН ИНСТРУМЕНТ?!!Да задраскаш долара като СВЕТОВНО РАЗПЛАЩАТЕЛНО СРЕДСТВО, означава да унищожиш САЩ и системата в която американците са лидери. В момента цените на петрола тръгнаха РЯЗКО НАГОРЕ , за да дадат глътка въздух на ПРОАМЕРИКАНСКИТЕ РУСКИ ОЛИГАРСИ , чията власт е в много тежко състояние. АКО ИМА НЕЩО ДА СЕ СЛУЧВА В БЛИЗКО ВРЕМЕ, ТО ЩЕ Е В РУСИЯ КЪДЕТО ЩЕ Е ИСТИНСКИЯ СБЛЪСЪК МЕЖДУ ПРОАМЕРИКАНСКИТЕ РУСКИ ОЛИГАСИ С ТЕХНИЯ *** ПУТИН И ПРОКИТАЙСКИ НАСТРОЕНИТЕ ВОЕННИ. Едва ли този скок на горивата дошъл след намаляне на добива от САУДИТСКА АРАБИЯ ще спаси укрилият се в бункера БОТУКС - ПУТИН и неговият ОЛИГАРХИЧЕН РЕЖИМ. КАКВО ще роди на ДЕВЕТИ МАЙ ситуацията в Москва.

Още от Анализи
Европа не трябва да се връща към предпандемичните фискални правила