IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На път вече е най-бързата финансова помощ на Германия – нейните туристи

Германците се готвят за пътувания, но ще бъде ли достатъчно това, за да помогне на зажаднелите за туристи икономики

10:41 | 15.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

За радост на Филип Шертел границите на много места в Европа започват да се отварят паралелно с началото на сезона на отпуските.

„Очакваме с нетърпение някой хубав плаж, на който да избягаме от всичко“, казва 50-годишния управител на игрище за голф от Югозападна Германия, който през септември наема апартамент на испанския остров Менорка.

Семейства като това на Шертел вече могат да започват да планират почивките си, след като Германия и редица други европейски държави започнаха постепенно да облекчават достъпа на чужденци от понеделник. Но въпросът е колко други като Шертел ще се чувстват достатъчно сигурни, за да пътуват и дали това ще е достатъчно, за да се спасят икономиките на южните държави, които разчитат предимно на туристи.

Докато богатите северни страни обсъждат как да осъществят възстановителния план, с който да подпомогнат страните в нужда, то незабавна помощ за страни като Испания, Италия и Гърция идва под формата на харчещи парите си туристи.

Жителите на Германия – най-многолюдната и една от най-богатите държави в региона – може да се окажат особено важни. Британските туристи например може да нямат възможност за пътувания, тъй като трябва да са под карантина две седмици, след като се приберат у дома. През миналата година германците са похарчили почти 70 млрд. евро за ваканции.

Подчертавайки важността на туристите Испания позволи на германци да пътуват до нейните Балеарски острови в рамките на т. нар. въздушен коридор през следващите две седмици, преди по-обширното отваряне на границите си за посетители.

Колкото до България, надеждите за германските туристи този сезон са големи. В края на май министърът на туризма Николина Ангелкова заяви, че има възможност от някои пазари да се удвоят посещенията на чуждестранни туристи – например от Германия. Браншът също има немалки очаквания. Според Димитър Попов, член на управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), Германия, Русия и Израел са големи пазари за българския туризъм. Пред Bloomberg TV Bulgaria отново в края на май той посочи, че „доста държави ни считат като сигурна дестинация, включително в ситуацията с коронавируса".

По-малко туристи, по-ниски цени

Малко вероятно е германците отново да пътуват в същия брой като преди. Близо 43% не планират лятна ваканция изобщо, показват данни на YouGov от този месец. Резервациите за пакети от полет и настаняване са намалели със 75% спрямо миналата година, според базираната в Берлин компания HolidayPirates Group, която има туристически сайтове в десет държави.

В региона туристическата индустрия отчита спад на резервациите с между 60% и 90%, стана ясно от данни на Европейската комисия от миналия месец.

Германците традиционно са най-много харчещите туристи в Италия и засега няма много признаци за завръщането им.

Джузепе Росиоли има шест хотела в Рим и Милано, от които само два работят. Той е намалил цената за нощувка в своя 4-звезден хотел от 250 евро на вечер до 120 евро. „Хората все още не са сигурни за пътуанията, компаниите се опитват да спестят пари от работни пътувания и много семейства нямат да имат възможност да си позволят почивка известно време“, смята той.

Търсене на полети

Налице са обаче и някои признаци за оптимизъм. Търсенията на полети до Испания през юли са се увеличили с 50% за седемте дни, свършващи във вторник спрямо седмица по-рано, показват данни на анализатори от Mabrian Technologies.

В същото време германските продажби на пътувания до гръцките острови или до испанския Майорка също се ускоряват, показват данни на сайта Urlaubsguru.

„Малко по-оптимистично настроен съм за сектора тома лято, отколкото преди няколко месеца“, казва Гонсало Ребело де Алмейда, член на борда на португалската верига Vila Gale Hotels, която оперира 27 обекта в страната. „Нарастват резервациите от Холандия, Германия и очакваме резервациите от Испания да се увеличат“, посочва той.

Туризмът отговаря за над една десета от брутния вътрешен продукт на Испания и Италия и достига до една трета в Гърция. А тези три икономики вече наблюдават свиване с над 9% според прогнози на Европейската комисия от миналия месец.

„Няма да бъде типичното лято, ще се опитаме да спасим каквото можем“, казва Хосе Алберто Конча, собственик на два хотела в Северна Испания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още