Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Нека не ограничаваме глобалната търговия

Индустриалната политика, насочена към устойчивост и дигитализация, дава възможност на европейските компании да станат световни лидери в новите технологии

Нека не ограничаваме глобалната търговия

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

COVID-19 замрази икономиките в Европейския съюз (ЕС) и по света, разкривайки недостатъците в глобалните вериги на стойност. Нуждаем се от устойчиво европейско възстановяване чрез насърчаване на устойчиви и цифрови индустриални екосистеми, които диверсифицират търговията, стимулират устойчивия растеж и създават работни места, пишат в коментар за Euractiv министърът на търговията и туризма на Испания Мария Рейес Марото и Симон Колеруп, министър на промишлеността, бизнеса и финансовите въпроси на Дания.

Кризата с COVID-19 повдигна множество въпроси около зависимостта на Европа от трети страни в определени ключови отрасли, както и необходимостта от насърчаване на индустриални екосистеми от стратегическо значение за устойчивостта на Европа във времена на криза.

За тази цел Рейес Марото и Рейес Марото подкрепят устойчивата и дигиталната индустриална политика, която дава възможност на европейските компании да станат световни лидери в чисти, нисковъглеродни и цифрови технологии, стимулиращи дългосрочната конкурентоспособност и създаващи работни места както сега, така и в бъдеще. 

Още по темата

В същото време трябва да си припомним, че глобалните вериги на стойност и световната търговия са важни за генерирането на стойност от европейските компании и за просперитета, който те произвеждат. При съсредоточаване на европейските усилия в бъдещето, глобалните вериги на стойност не трябва да бъдат демонтирани, а допълнително диверсифицирани, за да станат по-стабилни.

Единният пазар беше отговор на дългогодишния бавен растеж след петролната криза, което доведе до голяма инфлация и след това (и в резултат на това) – до безработица. Тогава беше необходим общ отговор и той е необходим отново след кризата с COVID-19.

Единният пазар прави ЕС най-важният законодател в света, тъй като предоставя стимул за постигане на същите стандарти в световен мащаб, за да се търгува с най-големия търговски блок в света. Виждаме европейски стандарти и следователно стойности, разпространяващи се в световен мащаб в области като химическата индустрия и защитата на данните.

Като такъв, единният пазар е крайъгълен камък на европейския проект и сега трябва да ускорим развитието на истински, отворен и справедлив единен пазар, който ще позволи на компаниите да се развиват отвъд границите, на един голям вътрешен пазар.

Това трябва да се основава на стабилни икономически принципи и ценности, които добре да служат на европейските граждани. Осигуряването на ефективно функциониране на истински, отворен и справедлив единен пазар, може да се случи само с избягването на неговата фрагментация във времена на криза. Това е необходимо условие, за да успее ЕС да допринесе за поддържането на отворени, справедливи и устойчиви глобални вериги на доставка.

Последното ще бъде постигнато само ако единният пазар на ЕС бъде заздравен, развит и запазен при бъдещи кризи.

Очевидно е, че големите кризи в Европа винаги са изисквали промени, а кризата с COVID-19 не е по-различна. Но не можем да пренебрегнем, че пандемията ни показа, че светът е свързан.

Вярваме, че прекъсването на световната търговия не е отговорът за гарантиране на европейската конкурентоспособност или устойчивост. Вместо това Европа трябва да използва своите икономически и регулаторни мускули, за да направи търговията по-справедлива, устойчива и дигитална както в рамките на ЕС, така и извън него.

Трябва да се насърчават сигурността на компаниите от цяла Европа, по-специално малките и средни предприятия, като се създават повече и по-справедливи възможности за тях, които да им позволяват да продават продуктите си на европейския и на глобалните пазари.

Ето защо, нека не ограничаваме търговията, а вместо това да я направим по различен начин, като се съсредоточим повече върху разрешаването на търговията със зелени и устойчиви решения и разгръщането на потенциала на дигиталната и устойчива търговия в подкрепа на европейската индустрия. В това отношение ЕС трябва да подкрепя своите компании чрез улесняване на всеобхватни, приобщаващи и устойчиви търговски споразумения, посочват Мария Рейес Марото и Симон Колеруп.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Затегнатият трудов пазар в САЩ стимулира автоматизацията