IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решението на Тръмп за Сирия е подарък за Русия и Иран

С оттеглянето на САЩ се отварят нови възможности за триото Турция-Русия-Иран

08:21 | 21.12.18 г. 10
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Част от предизборната кампания на президента Доналд Тръмп се основаваше на обещанието да изтегли американските войски от конфликтите в Близкия изток. Той също така многократно обещава да ограничи нарастващата сила на Иран в региона.

В сряда той предприе стъпка към изпълнението на първото си обещание, предизвиквайки буря във Вашингтон. В същото време негови критици посочиха, че по този начин той се отдръпва от втория си ангажимент, посочва Bloomberg в свой материал.

Решението на Тръмп да изтегли американските войски от Сирия с довода, че войната срещу „Ислямска държава“ е спечелена, позволява на Русия и Иран да затвърдят победата си в по-обширната и все още продължаваща сирийска война.

Това изненада мнозина, които наблюдаваха как Тръмп изгражда своята близкоизточна стратегия около възпирането на Иран. Според Марк Дубовиц, ръководител на Foundation for Defense of Democracies и съветник на администрацията в САЩ по политиките спрямо Иран, изтеглянето е „подарък за Путин и моллите (духовни лица – бел. ред.) в Техеран“.

Американската мантра през по-голяма част от осемгодишната сирийска война беше, че Башар Асад трябва да си тръгне. Но със сухопътните сили на Иран и военновъздушната мощ на Русия Асад в крайна сметка не отиде никъде и вместо това постепенно си връща контрола върху страната.

Единствената голяма област извън неговите ръце е североизточната част на страната. Именно там е и основна част от сирийския петрол и там бяха разположени хиляди американски войници. Сега те напускат страната и изоставят своите съюзници, предимно кюрди, които турските въоръжени сили са сложили на мерника си.

За алианса между Асад, Русия и Иран пътят за повторното завладяване на цялата държава току-що се отвори. За турският президент Реджеп Ердоган също беше премахната значителна спънка. Той вече контролира част от Северозападна Сирия, изтласквайки оттам кюрдските бойци – които според Анкара са терористи, и сега заплашва да навлезе и на североизток. Неговите първи цели може да включват погранични градове като Кобани, където кюрдите понесоха тежки загуби от „Ислямска държава“ въпреки военновъздушната подкрепа на САЩ.

Решението на Тръмп оставя без отговор и някои съществени въпроси. Все още не е ясно колко бързо ще си тръгнат войските, дали ще бъде оставен малък контингент и дали въздушните удари ще продължат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 9 rate down comment 0
pinoccio
преди 5 години
На много от срещите на световните лидери камерите улавят закачливите погледи между Мелания Тръмп и Путин. Сядат един до друг, заговарят се - всеки на своя език, нали сме от едно езиково семейство. Така че спокойно можем да потърсим отговора на въпроса за действията на Тръмп, като зададем най-старата опорка на този свят - търсете жената / Cherchez la femme/. Казват, че французите са й дали живот, но жени е имало още много отпреди французите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 22 rate down comment 13
markov
преди 5 години
Изтеглиха се щото видяха дебелия.Наближаваше челен сблъсък с ердоган ако продължат така.В допълнение Руснаците и Иранците. САЩ не могат да си удържат позициите там просто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 21 rate down comment 7
Стефчо
преди 5 години
Елементарна пропаганда за нискочели субекти - 14 години точат бюджета през Ирак, Афганистан и Сирия и много им се иска това да продължава по безкрайност. Обаче парите свършиха. Следва прибиране вкъщи. И това е само началото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 36 rate down comment 1
Jorkata
преди 5 години
Абе аз не вярвам, че САЩ са се изтеглили току-така... има някаква игра, тва не е случайно. Нещо ще става там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 44 rate down comment 15
ABBA
преди 5 години
Дооо всички преститутки, диванни аналлитици и всякая ***:Русия и Иран са в Сирия по покана, а САЩ нагло и безцеремонно се самопоканиха и организираха гражданска война.Първите са там законно, янките незаконно.Ама промития западен мозък мисли само с категория: пари, интерес и сила!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 12
majnata
преди 5 години
то "умиротворяването" беше досега ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 12
majnata
преди 5 години
Yankee go home !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 21
Sakamano
преди 5 години
Такова умиротворяване ще падне, че д*упе да им е яко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 11
Grosss
преди 5 години
Най-после шанс за умиротворяване на Близкият изток.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 10
michaelis12
преди 5 години
тиквесторо прокарва сашевска пропаганда за война, еббаси нещастницците .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още