Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Роботите ще помогнат на Китай да удвои своя БВП до 2035 г.

Китай използва автоматизацията, за да покрие празнините в производството, оставени от проблемите със застаряващото население, както и за да ограничи разходите за труд

Роботите ще помогнат на Китай да удвои своя БВП до 2035 г.

Снимка: Gilles Sabrie/Bloomberg

През 90-те години на миналия век китайските автомобилни производители, готови на всичко да притежават най-добрата технология, започват преговори с японските компании за производство на превозни средства чрез съвместни предприятия.

Китай желае най-новото оборудване по отношение на роботиката. Японците не виждат смисъл в това. Те се опитват да обяснят на китайските дружества, че конкурентното предимство на страната е евтината работна ръка. В същото време Япония, която още тогава се сблъсква със силното застаряване на своето население, е принудена да инвестира в капитал, а не в труд, пише Nikkei Asia Review.

Днес Китай изглежда така, както Япония през 90-те години. 

Още по темата

За много икономисти достигнатия през 2013 г. пик при дела на работещото население в страната означава по-бавен икономически растеж и проблеми за производствения сектор. Този сектор все още представлява 27% от брутния вътрешен продукт (БВП) на Китай и е в основата на възхода на страната в глобалната търговия. Освен това демографските промени означават, че нарастващите спестявания както от държавния, така и от частния сектор ще отидат за финансиране на все още незавършената система за социално подпомагане, а не за по-продуктивни цели.

Предвид застаряващото китайско население как Пекин изобщо може да мисли, че може да удвои своя БВП до 2035 г.?

Наред с необходимостта от по-екологичен икономически растеж и дълга задаващата се демографска криза е сред най-големите предизвикателства пред тази амбициозна цел.

И все пак има причини, поради които перспективите тук изглеждат не толкова мрачни. И това до голяма степен се дължи на технологиите и бързия напредък в индустриалната автоматизация на Китай.

Въздействието на демографската криза в Китай ще бъде много по-мащабно, отколкото в други страни по света заради възприетата преди 40 години от Пекин политика за ограничаване на раждаемостта.

През 2020 г. Китай отчете най-висока раждаемост, откакто въведе това ограничение.

През тази година нетният принос на човешкия труд към икономическия растеж може да се окаже нулев, а през 2022 г. отрицателен. Освен това Китай може да се окаже и в по-неизгодна позиция от Япония и населението му да остарее преди да забогатее.

И все пак не бива да се отписва преждевременно целта на страната за удвояване на икономиката ѝ.

Технологичното развитие може да промени икономическата динамика. Китай не е непременно обречен да последва Япония и Южна Корея, където производствените им сектори са „пресъхнали“ откъм работници заради високите разходи за труд.

Според Bernstein Research търсенето на роботи в Китай, което в момента възлиза на 350 000 броя годишно, ще нарасне до размерите на глобалния пазар до 2024 г.

„Най-големият производител в света ще се превърне и в най-големия пазар за роботи, изпреварвайки значително всяка друга страна“, изтъкват анализаторите от Bernstein Research.

Това би имало огромни последици както за Китай, така и за страните от Югоизточна и Южна Азия, които се надяват да привлекат множество чуждестранни инвеститори на фона на евтината  работна ръка, която предлагат на фона на растящите заплати във втората по големина икономика в света.

За Китай новите технологии ще трансформират процесите в основата на старата икономика, като производството на стомана например. И все пак технологиите и автоматизацията няма само да променят производството на традиционни продукти като електрониката от висок клас, локомотиви и телекомуникационно оборудване. Те ще изиграят важна роля в усилията на Китай да стане по-зелен. Всъщност Китай отчита значителен ръст в области като производството на соларни панели и вятърни турбини.

Ключът към устойчивата производителност не е просто използването на роботи, а оптимизирането на начина, по който хората и роботите работят заедно. Китай има почти 300 милиона мигранти, 70% от които разполагат само с прогимназиално образование, според данни Bank of America. Чрез надграждане на техните умения, взаимодействието между хора и роботи може да се окаже още по-ефективно.

Удвояването на китайския БВП до 2035 г. минава през годишен икономически ръст от 4,7%. За мнозина от гордите китайски граждани тази цифра изглежда твърде скромна. Те може и да се окажат прави.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

0
 
5
 
6
evlogi до: Dr. Vatnikov
преди 4 месеца
То в сегашно време понятията външен вътрешен нямат особен смисъл.поради си е дълг, не е важно кой го държи, а в каква валута е деноминиран.Това е доста сложна материя за любителите на миналото.Китай действително има натрупан огромен дълг,(над 250% от БВП според повечето оценки)чрез който вече едно десетилетие подпира изкуствено икономическият си растеж , използвайки огромно наливане на пари в инфраструктура и строежи със съмнителна рентабилност.Понеже този дълг стои в балансите на държавните банки и на местните правителства, не се появява в официалната статистика като държавен, но дефакто си е точно такъв.И една голяма част от него на практика е необслужван, но се разсрочва и предоговаря, за да се поддържа официално нивото на обслужваните заеми ниско.Благодарение на тези хватки и факта че дългът е деноминиран в юани, както и поради факта, че партията може административно да задължава банките да опрощават дългове, засега структурата се крепи.Докога ще успеят, едва ли някой може да каже.
0
 
4
 
5
evlogi до: дядя Вова
преди 4 месеца
Дядка, дори и след това удвояване, размерът на БВП на глава от населението в Китай през 2035 година ще бъде над 2 пъти по-нисък от съответния показател в САЩ.Пък що се отнася до водородната ти бомба, откакто се помня я сънувате в мокри сънища, пък тя не показва никакви признаци за детониране..
3
 
4
 
4
Dr. Vatnikov до: дядя Вова
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
В случай, че не знаеш, а то очевидно е така, китайския вътрешен дълг е 2 ПЪТИ по-голям от американския външен дълг.
3
 
4
 
3
zelka007 до: дядя Вова
преди 4 месеца
айде са па 2035 сложи финала ... :))) ... преди нова година беше за след нова година ... последно кога ще свършва ... ?!
5
 
3
 
2
преди 4 месеца
А това до 2035 г. ще изгърми като водородна бомба!https://usdebtclock.org/

Още от Анализи
Европа затваря газови находища на фона на рекордни цени