IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се откаже ли Турция от руския газ след голямото си откритие в Черно море?

Според първоначалните оценки новото находище ке покрие една трета от нуждите от синьо гориво на страната, но Анкара няма опит в офшорния добив

12:37 | 29.08.20 г. 14
<p>
	<em>Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви откриването на най-голямото газово находище в историята на страната в Черно море, което ще намали зависимостта на Анкара от вноса на природен газ.

Заради откритието край Сакария в Северозападна Турция Анкара значително ще намали зависимостта си от вноса на синьо гориво в много близко бъдеще и дори може да започне да го изнася. Това съобщи още на 21 август президентът на страната, пише Николас Мартин от Дойче Веле, цитиран от БГНЕС.

Според турски експерти обемът на находището на природен газ, открито в Черно море, достига 320 милиарда куб. метра. Ако тези цифри са реални, то новото находище с право може да бъде наречено “най-голямото в историята на страната” /както каза и Ердоган в речта си на 21 август – бел. ред./ Турският лидер се надява, че експлоатацията на находището ще започне още през 2023 г.

Вносът на газ е скъп за Анкара

Много експерти от бранша, обаче, смятат плановете на Ердоган за твърде амбициозни. В момента вносът на газ от Русия, Иран и Азербайджан осигурява две трети от нуждите на Турция. Ашли Шърман, анализатор в консултантската група Wood Mackenzie, отбелязва, че през 2019 г. енергийните доставки струват на турската хазна 41 млрд. долара дори и при тогавашните ниски цени на петрола.

В Анкара откриването на голямото находище на синьо гориво се нарича “чудо” и се твърди, че с негова помощ ще бъде възможно да се покрие една трета от нуждите на Турция от природен газ.

Експертите обаче подчертават, че прогнозите са само предварителни, тъй като все още не е ясно дали ще бъде възможно да се извлече и използва цялото количество от 320 милиарда кубически метра природен газ от находището, или изявленията на Ердоган са насочени главно към това да му се осигури подкрепата на електората.

“Откриването на новото находище беше обявено изключително прибързано: нямаше достатъчно време за неговото проучване”, казва Нейт Шенккан, специалист в неправителствената организация „Фрийдъм Хаус“, в интервю за „Дойче веле“. “Ако го наречете “икономическо чудо, което ще има огромно въздействие”, тогава би трябвало да можете да обясните и как би се развило то – например, аз бих искал да знам цената и темпът на производството на газ, както и евентуалната продажна цена на този продукт”, допълва експертът.

Турция няма опит в офшорното производство на газ

Повечето експерти също са настроени скептично и към изявлението на Ердоган, че газът от новото находище ще започне да постъпва към турските потребители още през 2023 г. заради трудностите, свързани с дълбоководното производство на синьо гориво.

Според показателите си проектът “Сакария” практически няма аналози в света, а Турция няма опит в офшорното производство на газ, подчертава Ашли Шърман. Според него за начало е необходимо да се пробият повече кладенци в полето: това ще помогне за потвърждаване на обема на находищата и по-задълбочено изучаване на геологията на полето.

Други анализатори смятат, че може да минат и десет години, преди експлоатацията на находището да започне, а за успешното изпълнение на проекта на турската национална петролна и газова компания TPAO ще й се наложи да привлече чуждестранен партньор. В момента Анкара, обаче, планира самостоятелно да разработи находището, макар да не изключва възможността да бъде обявен международен търг за изграждане на тръбопровод за доставка на природен газ на сушата.

Находището няма да реши икономическите проблеми на Турция

Напоследък турската икономика е в тежко състояние. През 2019 г. страната беше засегната от дългова и валутна криза, а пандемията от коронавирус само влоши икономическата ситуация. Нивата на инфлацията и безработицата в Турция остава високи, туристическата индустрия претърпява огромни загуби, а нарастващият авторитаризъм в политиката на властите плаши много инвеститори.

Междувременно турският икономист Угур Гурсес заяви в интервю за Gazette Duvar, че откриването на газово находище в Черно море няма да помогне на Турция да покрие икономическия дефицит в бюджета и няма да има значително въздействие върху икономиката на страната в дългосрочен план.

Аналитикът Ашли Шърман обаче има малко по-различно мнение по този въпрос. “Дори запасите от газ да се окажат не толкова големи, колкото се очакваше, и Турция в крайна сметка да не успее да се откаже от вноса на газ, откриването на ново находище е добра новина”, каза той. Наред с други неща, това ще засили позицията на Анкара в преговорите с износителите на газ, особено предвид факта, че много дългосрочни и скъпи договори изтичат през следващите години и ще трябва да бъдат удължени, смята експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Газпром много велики били, много могли, с едно щракване могли да убият конкуренцията....а реалността показва, че днес в долари акцийките им струват 3 пъти по-малко отпреди 10 години, а един Илон може да си ги изкупи сам.Смяях.... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 4
Императорът
преди 3 години
Стоянчик: отказът ще е точно до момента в който се предоговорят цените, защото Газпром може да даде цена, с която да изгони всички конкуренти.И не знам защо се вдига толкова шум за супер дълбоководно и трудно за добив находище с обем равен на добива на Газпром за 8 месеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 2
Pyramid
преди 3 години
Ами не бгмане не е язък: Турците, така или иначе, 1.За свсеки транзитиран кубик, вземат такса,2.Всеки кран, на своя територия, разглеждат като.потенциален лост за икономически и политически натиск,3.Рашките, изнасяйки, инкасират от всеки кубик и те...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 6
markov
преди 3 години
Дори и двата примера които си избрал пак си в Грешка .....1. Русия иска да остане в Сирия за да има военни бази на Средиземно море. ...пък латерните си мислите че били затънали. 2. Пък големите празни приказки един по един се реализират. Празни Приказки беше Син поток, Празни приказки беше СП1 , празни приказки беше Турски поток , сега празни приказки е СП2 .....макар опитите по саботирането му и тои ще бъде завършен ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 3
Hahoto
преди 3 години
"ке покрие" - Иванова ти македонско девойче ли си ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 3 години
Има си терминал и той работи. И понеже не се интересуваш,(а и не е небходимо) не знаеш че още преди да бъде закотвен той се изплати. "Коравите мъже" от газпром свалиха цените на руската тръбна мисля с 30% процента. Числото може и да не е корекно, но скидката беше от този порядък. Напоследък на Клайпеда се регазифицира и много псевдоруска газ от Ямал. Защо я наричам псевдоруска и защо е евтинка, не искам да отегчавам никого. Подскажи само ако искш да разбереш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 5
nobel
преди 3 години
А някаква прогноза за втечнения газ не беше ли дал? Даже първите три танкеря бяха пристанали в Клайпеда. Ама това беше преди толкова много години, че може и наистина да си забравил
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 3 години
Брат, аз съм дал само две прогнози. Едната е че "големите руски енергийни проекти, са големи руски празни приказки". Втората е че " влизайки в Сирия, русия затъва в блатото на сирийските пясъци". Коя не се сбъдна и защо, брат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 7
serafima
преди 3 години
Така е. Има някакви нискочели навити като латерна тролчета-друсофобчета, които едно си знаят и баят. Ние за какво трябва да мразим руснаците? Нито ние ги мразим, нито те нас. Имахме си добри бизнеси и държавата ни и фирмите добре печелиха. Докато не се домъкнаха краварите. Ти подиграваш ли се на нас, българите? А що се отнася до руснаците, каква заплаха са те за нас? Не са те тези, които са опасали САЩ със свои военни бази, а точно ФАЩ е разположил десетки военни бази около Русия. И САЩ наруши думата си и споразуменията с Русия, да не се разширява на изток и да не приема държави от бившето СССР в НАТО. Искат или не искат тези изпълнители на поръчки, истината и справедливостта са изцяло на страната на Русия в днешни времена. Да не говорим, че намирам за крайно ПРИМИТИВНО такова настървено и видимо невежо отношение към Русия. Светът е даденост и трябва ВСИЧКИ държави да се уважават. Въпреки че САЩ се правят на по- по- и най-, макар и да виждат как отиват в хедека.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 3 години
Аз съобщава само факти и нищо повече. Никога нсъм и мислил че съм гpобaр. Заглавието е подвеждащо, защото отказа фактичеки се е случил. Голяма част от газта в турция се купува и продава от частни фирми. На тях геостратегиите не им понасят и се интересуват единствено от печалбата си. Руската газ е скъпа и неконкуретна в което не виждам нищо лошо. Толкова е просто. Разбираш ли защо не бе приватизиран Булгаргаз?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още