IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три жени срещу Лукашенко

Беларус е готов за политическа промяна, но системата за фалшифициране на изборите работи и е сложна, коментира политик

19:46 | 31.07.20 г. 3
<p>
	Светлана Тихановска. <em>Снимка:&nbsp;EPA/TATYANA ZENKOVIC</em></p>

Светлана Тихановска. Снимка: EPA/TATYANA ZENKOVIC

Малко са съмненията, че президентът на Беларус Александър Лукашенко няма да спечели шести мандат на изборите на 9 август. Този път обаче той се изправя пред неочаквано тежка битка, пише в свой анализ онлайн изданието Politico.eu.

Кандидатът за президент Светлана Тихановска превърна малкото и неорганизирано опозиционно движение в мощно предизвикателство срещу авторитарния лидер. Докато протестите на опозицията в предишни години бяха до голяма степен ограничени до Минск, Тихановска този път обикаля страната и привлича тълпи на места далеч от столицата.

„Не искам власт. Искам да си върна децата и съпруга [обратно] и искам да продължа да пържа котлетите си. Когато гласувате за Тихановска, вие гласувате за мен не като за политик, а гласувате за предстоящи промени и нови честни избори“, коментира тя пред 10 000 души в южния град Гомел.

Тихановска влезе в политиката, след като съпругът и – блогърът Сергей Тихановски, който е силно критичен към беларуските власти, беше арестуван, хвърлен в затвора и му беше забранено да се кандидатира. Той беше арестуван през май и обвинен в „организиране и подготовка на тежко нарушение на обществения ред“.

Светлана Тихановска междувременно изпрати децата си на безопасно място в чужбина и се присъедини към други две жени - лидерите на кампанията на другите основни съперници на Лукашенко.

Едната от тях е Мария Колесникова, която представлява банкера Виктор Бабарико, арестуван през юни заради обвинения в подкуп и пране на пари. Вероника Цепкало представлява съпруга си Валери Цепкало, бивш посланик в САЩ, който беше принуден да избяга в Русия по-рано този месец заради опасения относно сигурността му и сигурността на децата му.

Александър Лукашенко е на власт от 1994 г. Той изгради политическото си дълголетие върху смесица от събития – изчезването на противници на неговия режим, които бяха арестувани или получиха икономическо възмездие, както и изграждането на икономика от съветски тип, която му дава стабилност макар и на доста ниско ниво.

„Ситуацията в Минск сега е различна и изборите през следващия месец изглежда са най-голямото изпитание за режима на Лукашенко, откакто той встъпи в длъжност преди 25 години", пише Тимъти Аш, икономист за развиващите се пазари в Bluebay Asset Management.

В телевизионно обръщение във вторник Тихановска заяви, че отговорът при обиколките в страната е "невероятен" и показва, че хората искат промяна.

Последна актуализация: 14:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
serafima
преди 3 години
Системата за фалшифициране на изборите е доста отработена от управляващата партия и у нас. Затова можем да разберем за какво става дума в Беларус. Управляващите правят непростими скандали и простъпки, но ни уверяват, че ние сме щастливи те да ни управляват и правят всичко възможно да не се провеждат честни и съвременни избори дистанционно. Окопали са се във властта. Така изолират всички близо 2 милиона българи в чужбина. Тук владетелят на мъртвите души Михаил Константинов си знае работата, а броят на невалидните бюлетини при миналите избори у нас беше 600 000!Отдавна се минаха всякакви граници на човешка култура - визирам снимката до шкафчето и всички безобразия на нашия премиер барабар с калинките около него и простата кърджалийска ....., която няма достойнство да се обиди.Оставка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
michaelis23
преди 3 години
с тия ypycпии ше станат кат Бyлгаристана с пробити панталони, умрели от наркотици и населението -50% ..... кypвите в Европата ше се ъпгрейднат от румунки и бугарки на белоруси .... Такава политическа промяна ги чака, нишо ново ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
мхм , майданче отново ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още