Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Защо изборите в Канада имат значение за Европа?

Ако Трюдо изгуби премиерския пост, ЕС ще се сблъска с нов, консервативен премиер, чийто дневен ред е много по-различен

Защо изборите в Канада имат значение за Европа?

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо. Снимка: архив Ройтерс

Европа е толкова заета да се сбогува с любимия си германски лидер, че дори не забелязва, че нейният либерален приятел в Канада може да е на ръба да падне в пропастта.

Парламентарните избори в понеделник са много по-тежка надпревара от очакваното за премиера либерал Джъстин Трюдо и той може да загуби поста след почти шест години на поста, пише онлайн изданието Politico.eu.

Канадският лидер, който беше начело на правителство на малцинството, обяви предсрочни избори в средата на август, след като анкетите показаха, че е в благоприятна позиция и може да спечели мнозинство в парламента. Позициите му обаче бързо се влошиха, тъй като канадците неочаквано започнаха да одобряват повече опонента му от консерваторите Ерин О’Тул.

Либералите и консерваторите сега са в тясна надпревара, като всяка от партиите получава по около 30% в проучванията. Благодарение на капризите на избирателната система в Канада повечето прогнози показват, че Трюдо вероятно ще сформира друго правителство на малцинствата.

Съществува обаче и шанс Европа да се сблъска с нов премиер в Отава от Консервативната партия, чийто дневен ред е много различен от този на Трюдо.

Всяка политическа промяна в Канада може да предизвика трусове в Европа, която се радва на стабилни отношения с правителството на Трюдо. Брюксел в момента има предсказуем партньор по въпросите на климата, правата на човека, технологиите, миграцията и отбраната, а при смяна на лидера и правителството ще бъдат засегнати ключови области.

Още по темата
Търговия

Четири години след като Брюксел сключи голямо търговско споразумение с Канада, няколко европейски столици като Берлин и Амстердам все още не са одобрили всеобхватната икономическа и търговска сделка. Това поставя милиарди евро стоки и услуги на карта. Няколко европейски групи за застъпничество на потребителите също заведоха съдебни дела, за да оспорят сделката.

О’Тул не вижда Европа като непосредствен приоритет за търговията. Неговата политическа платформа съдържа много малко препратки към търговията с ЕС и вместо това предлага засилване на отношенията и обмена на Канада с Великобритания, страните от Британската общност и САЩ, където той има за цел да хармонизира разпоредбите за селскостопанските продукти.

Той обещава да сключи нова търговска сделка с Австралия, Нова Зеландия и Великобритания - група, наречена CANZUK, която се подкрепя от много привърженици на Brexit.

Консервативната партия също така се насочва и към търговско споразумение с Индия.

О’Тул обещава и да разшири всеобхватното и прогресивно споразумение за Транстихоокеанско партньорство, което да създаде повече търговски връзки между Канада и няколко държави в Южна и Централна Америка и Азия.

На О’Тул все пак ще му е трудно да отхвърли Европа, която е третият по големина търговски партньор на Канада след САЩ и Китай с над 79 млрд. евро стоки и услуги, разменени през 2020 г.

Изменение на климата


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (15)

   1| 2    
0
 
0
 
15
khao до: julian12
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
еййй, да може и нас да ни съсипят държавата така ... и на съсипвачи не уцелихме, баси...
0
 
0
 
14
khao до: evlogi
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
а в Банкя приятели имаш ли ? :):) Тяхното мнение също ни е важно!
3
 
0
 
13
преди 3 седмици
Имам доста приятели в Канада и никой от тях не го харесва този.
2
 
0
 
12
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
безплатно промишлено земеделско финансиранеНашата банкова институция с цел подпомагане на земеделските производители и индустриалните промоутъри предлага безплатни кредитни услуги за инвестиране в областта на селското стопанство, животновъдството и промишленото производство.Те са валидни до 1 000 000 евро с лихва 3% годишно.Свържете се с нашата агенция по имейл за повече подробности.Infos***pacific-offshorebank.com
2
 
2
 
11
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Трюдо е най-гадния либерал, който съсипа Канада също като баща си.Тази фамилия би било по-добре да й забранят със закон да се занимава с политика. Колкото до Ерин О'Тул и той не е по-малко ляв. Като цяло Канада е от всякъде закопана. Единствено People's Party of Canada ще премахнат фашистиките паспорти и ще върнат малко равновесието, но медията, която е изцяло спонсорирана от държавата, подкрепя Трюдо.

Още от Анализи
100 млрд. долара - препятствието, от което зависи успехът в борбата с климата