IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FT: Китай планира да замени лидера на Хонконг

Досега Пекин изразяваше пълна подкрепа за Кари Лам и критикуваше насилието по време на демонстрациите

09:09 | 23.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китай предвижда да замени лидерката на Хонконг Кари Лам, пише Financial Times, цитиран от БТА.

Лам е на поста от средата на 2017 г. От четири месеца в Хонконг има протести, като протестиращите настояват тя да се оттегли от поста си. Досега Пекин изразяваше пълна подкрепа за хонконгската лидерка и критикуваше насилието по време на демонстрациите. Но според британското финансово издание, което се позовава на информирани източници, китайските централни власти подготвят план за замяна на Лам с временно изпълняващ длъжността лидер на Хонконг. Всичко обаче зависи от ситуацията на място. Ако Си Дзинпин одобри все пак освобождаването на Лам от поста, то тогава нейният приемник би трябвало да поеме функциите й през март, пише изданието.

В аудиозапис, чието съдържание беше разпространено през септември, самата Лам казва, че би подала оставка, ако имаше избор. После Лам отрече да е искала да напусне поста си.

Последните допитвания показват, че Кари Лам се ползва с едва 22-процентно обществено доверие.

Мандатът на Лам изтича през 2022 г. Сред евентуалните нейни приемници са сочени бившият ръководител на валутния орган на Хонконг Норман Чан и Хенри Тан, който беше финансов министър на Хонконг и главен секретар на хонконгската администрация.

Същевременно стана ясно, че Хонконг освобождава заподозрения за убийство, чийто случай стана повод за вълната от протести в бившата британска колония, предадоха световните агенции.

Двадесет годишният Чан Тункай е обвиняван в убийството на бременната си приятелка, извършено докато двамата са били на почивка в Тайван. Твърди се, че той се е подчинил на призива на медиите и се е извинил на семейството на убитото момиче, както и на хонконгския народ. Чан прекара 18 месеца в затвор в Хонконг, но обвинение, че е откраднал имущество на приятелката си. Той твърди, че иска да отиде в Тайван, където е издирван за убийството на момичето. Но между Хонконг и Тайван няма споразумение за есктрадиция на престъпници.

Днес при освобождението на Чан Тункай правителството на Хонконг каза, че той е свободен да отиде в Тайван. Правителството поясни, че в Хонконг не може да се гледа дело за убийство срещу мъжа, защото доказателствата срещу него са в Тайван.

Този случай именно накара Кари Лам да се опита да реформира законите за екстрадиция на Хонконг. Но тези планове щяха да променят и екстрадицията към Китай, което именно породи вълната от протести. Постепенно протестиращите започнаха да настояват за повече демокрация, за по-големи свободи и за преки избори.

Днес правителството на Хонконг каза още, че официално ще изтегли проектозакона за екстрадиите от дневния ред на парламента, предаде Асошиейтед прес. Досега проектозаконът беше само замразен в парламентарния дневен ред заради протестите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още