IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските борси не намериха единна посока въпреки оптимизма на Wall Street

Индексът Nikkei 225 в Япония записа четвърта подред печеливша сесия, а Shanghai Composite – четвърта на спадове

11:15 | 18.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Азиатските борси не намериха единна посока в сряда въпреки оптимизма на Wall Street заради добрите финансови резултати на компаниите за второто тримесечие и положителните сигнали от страна на управителя на Федералния резерв Джером Пауъл, пише CNBC. 

Японският бенчмарк Nikkei 225 прибави 0,43% към стойността си до 22794,19 пункта, записвайки четвърта поред печеливша сесия. Износителите се радваха на интереса на инвеститорите, след като йената остана слаба, а производителите на автомобили отчетоха ръст от около 1,21%.

На борсата в Южна Корея показателят Kospi се понижи с 0,34% до 2290,11 пункта, след като не успя да запази по-ранния си ръст. Технологичните компании отчетоха значителен напредък, а акциите на Samsung Electronics поскъпнаха с 1,53%. Това обаче не беше достатъчно да се компенсират загубите от сектори като автомобилния, стоманодобивния и строителния.

В Хонконг индексът HangSeng се придвижи в посока надолу с 0,24% до 28113,70 пункта най-вече заради енергийния и суровинния сектор. Книжата на CNOOC поевтиняха с 2,55%. В континенталната част на страната измерителят Shanghai Composite отчете спад от 0,35% до 2788,44 пункта и по този начин записа четвъртата си подред сесия на червено.

Air China отчете понижение в стойността на книжата си с 3,12%, след като се наложи авиокомпанията да намали летателните си часове по искане на регулаторите заради инцидент, свързан с пушене на борда на самолет от страна на втория пилот. 

Акциите на Xiaomi поскъпнаха с 4,31% след изявление на фондовата борса в Хонконг, в което се казва, че е постигнала споразумение с другите борси на територията на Китай, което би могло да позволи на някои от компаниите да бъдат търгувани чрез различни програми за свързване на пазарите.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 нарасна с 0,67% до 6245,10 пункта. Здравният и суровинният сектор бяха сред най-добре представилите се сектори. Акциите на BHP поскъпнаха с 3,29%, след като минната компания отчете рекордно производство на желязна руда.

В писмените си показания, подготвени за Банковата комисия на Сената вчера, гуверньорът на Фед Джером Пауъл сигнализира, не само че е уверен, че икономиката се справя добре, но и че времето на стабилен растеж може да продължи, стига Фед да взима правилните политически решения.

Пауъл засегна и въпроса за търговските спорове между САЩ и неговите търговски партньори, като заяви, че е трудно да се предвидят последиците за икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още