Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Данните за китайската търговия тласнаха акциите в страната в различни посоки

Внимание привлече новината за еднократна ваксина на Johnson & Johnson

Данните за китайската търговия тласнаха акциите в страната в различни посоки

Снимка: Bloomberg

Индексите на азиатските борси приключиха търговията разнопосочно, като инвеститорите бяха насочили вниманието си към китайските търговски данни за декември,съобщава CNBC.

Акциите в континентален Китай понижиха цената си, като Shanghai composite отписа 0,91% до 3 565,90 пункта, докато Shenzhen component изтри 1,92%, затваряйки на ниво от15 073,13 пункта. Индексът Hang Seng на Хонконг се повиши с 0,68% през последния час на търговия.

Износът на Китай е нараснал с 18,1% през декември в сравнение с година по-рано, сочат данните, които надминаха прогнозите за ръст от 15% на анализатори, анкетирани от Ройтерс.

Междувременно вносът на Китай нарасна с 6,5% на годишна база през декември в сравнение с очакванията за ръст от 5%.

В Япония Nikkei 225 се повиши с 0,85%, затваряйки на 28 698,26 пункта, а индексът Topix нарасна с 0,48%, като завърши своя търговски ден на ниво от 1 873,28 пункта.

Южнокорейският Kospi записа леко повишение до 3149,93 пункта. В Австралия ASX 200 прибави 0,43% към стойността си до 6715,30 пункта.

Внимание привлече и новината, публикувана в New England Journal of Medicine, че еднократната ваксина срещу Covid на Johnson & Johnson е безопасна и изглежда предизвиква имунен отговор както при млади, така и при възрастни доброволци.

Кандидатът за ваксина на J&J изисква поставянето само на една доза,което може да опрости логистиката за доставчиците на здравни услуги. Двете ваксини, разрешени в момента от Администрацията по храните и лекарствата на САЩ, както и от Европейската агенция по лекарствата в ЕС, са Pfizer-BioNTech и Moderna, които изискват повторна ваксинация в интервал от три до четири седмици.

На валутния пазар индексът на щатския долар беше на ниво от 90,439, след като се повиши по-рано от нива под 90 пункта.

Японската йена се търгуваше на ниво от 104,06 йени за долар, след по-ранен връх от 103,77 йени спрямо американската валута. Австралийският долар се разменяше за 0,7748 долара, след като отчете по-рано по ниско ниво от 0,7726 пункта.

Цените на петрола се понижиха в следобедните часове на азиатска търговия, като международните фючърси върху сорта Брент поевтиняха с 0,16% до 55,97 долара за барел. Фючърсите върху американския суров петрол се търгуваха на ниво от 52,90 долара за барел.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Азиатските индекси последваха спадовете на Wall Street