IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повечето бежанци от Афганистан са в Пакистан и Иран

Германия е европейската държава, в която пребивават най-много афганистанци

20:45 | 18.08.21 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	ахмед и неговите приятели - туркмени от Афганистан, току що са пресекли границата между Иран и Турция и се отправят към Анкара, за да си потърсят работа. <em>Снимка: EPA/SEDAT SUNA</em></p>

ахмед и неговите приятели - туркмени от Афганистан, току що са пресекли границата между Иран и Турция и се отправят към Анкара, за да си потърсят работа. Снимка: EPA/SEDAT SUNA

Около 2,6 млн. са афганистанските бежанци, които не са приключили процедурата по предоставяне на убежище, показват данни на Агенцията на ООН за бежанците, цитирани от Statista.com.

Общо 85% от афганистанските бежанци са в съседни държави към края на 2020 г., показват данните.

В Германия се намират 148 хил. души, или 5,5% от всички.

Австрия, Франция и Швеция са други дестинации за афганистански бежанци в Европа.

поред последния доклад на Европейския съюз (ЕС) около 7 хил. афганистанци са получили постоянен или временен правен статут в ЕС през първото тримесечие на 2021 г. от тях най-малко 2 200 души са в Гърция, 1 800 - във Франция, 1 000 - в Германия, и около 700 - в Италия.

Като цяло афганистанските бежанци имат 62% шанс да получат статут в ЕС, въпреки че мнозина получават само временно право да останат.

Франция и Германия са страните, които отхвърлят най-много афганистанци, търсещи убежище. Сега обаче европейските страни спряха депортациите заради събитията в страната.

Общо 11 хил. са афганистанските бежанци в Австралия, което е повече от афганистанците във Великобритания, Индия и САЩ.

САЩ разшириха програмата си за афганистанци, които са работили с правителството на САЩ и други образувания по време на военната мисия в страната. Асошиейтед прес съобщава, че може да се очаква да кандидатстват около 20 000.

През тази фискална година САЩ са приели дотук близо 500 афганистански бежанци в сравнение със, съответно, 600 и 1 200 в предходните две фискални години.

афганистански афганистански

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 2 години
при положение че националната държава съществува от около 250г... да ти кажа че едно 90% от войните в историята са се водили от наемици... така че нищо ново!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
korn
преди 2 години
Повечето бежанци всъщност са войници наемници, които са воювали за интересите на дадена държава. Сега ще ги настанят по разни лагери и после ще ги пратят да воюват в някоя друга държава. Така ще изглежда и бъдещета европейска армия-наемници, които ще воюват срещу наемници на други държави на неутрална територия. Втората световна ще си остане последната война в която един срещу друг са воювали истински германци, руснаци, французи, американци и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още