IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ ще проведе нов аукцион за 10,5-годишни ДЦК за 500 млн. лв.

На седмия за тази година аукцион се преотваря за четвърти път част от емисия, която Министерството на финансите пусна през февруари, март и септември

15:03 | 18.10.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Angelov Velko/ Bloomberg News</em></p>

Снимка: Angelov Velko/ Bloomberg News

На 25 октомври Българска народна банка ще проведе аукцион за продажба на лихвоносни съкровищни облигации със срочност десет години и шест месеца (3 833-дневни) от отворен тип с фиксиран лихвен процент с падеж 17 август 2031 г., съобщи пресцентърът на централната банка

В седмия за тази година аукцион финансовото ведомство преотваря за четвърти път тази емисия, след като през февруари, март и септември предложи за продажба ДЦК от нея. Този път номиналната стойност на предложеното количество е 500 млн. лева. Годишният лихвен процент е 0,10%, а датата на плащане е 27 октомври.

По решение на Министерството на финансите първичните дилъри могат да участват в аукциона и с несъстезателни поръчки от свое име, но за сметка на свои клиенти, които не са банки или инвестиционни посредници, включително и такива, установени в друга държава членка или в трета страна.

Съотношението на ДЦК, предлагани със състезателни и несъстезателни поръчки, е 50 към 50 от общото предложено количество.

Министерството на финансите си запазва правото да отхвърля всички или да одобрява определени поръчки, както и да одобрява количество, различно от предварително обявеното.

Министерството ще предлага за продажба допълнителни количества от емисията от 17 февруари 2021 г. на аукционен принцип.

Investor.bg припомня, че към края на юли брутният външен дълг (частен и държавен) на България нараства като част от брутния вътрешен продукт (БВП). Към 31 юли той възлиза на 35,611 млрд. евро. Брутният външен дълг на сектор "Държавно управление" в края на месеца е 5,681 млрд. евро.

Досега през годината държавата емитира на вътрешните пазари нов дълг в размер на 2 млрд. лева. На тези пазари основни участници са банките и пенсионните фондове. Засега обаче, в навечерието на изборите, от финансовото министерство отказват да коментират излизане на външните пазари.

Заложеният в държавния бюджет таван на дълга за тази година е 4,5 млрд. лева и до края на годината на разположение остават 2,5 млрд. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Кой ви дава кредит за 0.10% ? Луд ли е ?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
novata_ikonomika
преди 2 години
Вътрешния дълг тихо расте както тихо се сипе снега през Декември...а БНБ печата ли печата нови левове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още