Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Covid кризата ограничи фирменото кредитиране у нас

Преобладават ипотечните кредити, където има 12 на сто ръст на годишна база, каза консултантът

Covid кризата ограничи фирменото кредитиране у нас

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group, Архив

Извънредното положение накара банките леко да затегнат кредитирането. Интерeсът към фирменото кредитиране е по-нисък, има спад за разлика от имотното кредитиране. Това коментира по БНТ кредитният консултант Тихомир Тошев.

Той посочи, че преобладават ипотечните кредити, където има 12 на сто ръст на годишна база, има и леко повишение на потребителските заеми – в рамките 3-5 на сто.

„В условия на Covid кризата хората започнаха повече да спестяват“, констатира Тошев. И допълни, че някои са обеднели, други останаха без работа, но като цяло по думите му „нашата икономика се държи добре“.

"Банките още през юни разхлабиха тези рестрикции, лихвите не се промениха дори по време на извънредното положение - при ипотечните кредити те се запазиха в рамките между 2,6 - 3,2%, при потребителските - между 4,5 и 6,6%, и затова този пазар много бързо се възстанови", допълни Тошев. 

Още по темата

Според него интересът към кредитиране се е върнал към нивата преди кризата. Очакват се есенните промоции на банките за кредити, които традиционно са по-активни.

„Има сектори, които много пострадаха от кризата и няма да се възстановят скоро, други се развиват както и преди кризата, а има и сектори, на които кризата подейства положително“, посочи той.

"Банките са силно ликвидни. Лихвите по депозити в банките са нулеви, но хората предпочитат да си държат парите там заради сигурността – до 100 хил. евро са гарантирани", припомни консултантът.

Той посочи, че все още левовите кредити са по-изгодни, тъй като доходите ни са в лева. Към момента 95% от заемите, които са изтеглени, са в българска валута. Същото важи и за депозитите, коментира експертът.

Цените на имотите не паднаха, особено в големите градове, където интересът е най-голям, задържаха се на нива отпреди Covid кризата и пазарът продължава да е динамичен, коментира Тошев. Той очаква възстановяването на икономиката да започне още от началото на следващата година.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Печалбата на банките намаля за десет месеца с 43% на годишна база