Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

До днес банките решават кои кредити подлежат на разсрочване

Всички, които искаха да разсрочат задълженията си към кредитна институция, имаха възможност да го заявят до 22 юни

До днес банките решават кои кредити подлежат на разсрочване

Снимка: Getty

Днес изтича срокът, в който търговските банки трябва да решат кои искания за отсрочване на кредити ще уважат.  БНБ е утвърдила процедура, по която кредитополучателите имат право да поискат отсрочване на вноските по заемите им за максимум шест месеца - т.е. до края на годината, а след това по нов погасителен план да върнат задълженията си. Това бе една от мерките, които държавата предприе за да облекчи граждани и фирми от последиците от кризата, породена от разпространението на коронавируса. Всички, които искаха да разсрочат задълженията си към кредитна институция, имаха възможност да го заявят до 22 юни. 

Още по темата

В събота председателят на Асоциацията на банките в България (АББ) Петър Андронов обяви в ефира на БНТ, че около 110 хил. заявени кредити за отсрочване се очакват до края на юни за около 8,5 млрд лева. 10% или 15% от тях се очаква, че няма да бъдат върнати в редовен режим на обслужване. Банките обаче са готови да освободят резерви, за да посрещнат риска. 

Ние сме готови за това и даже банките в Европа и по света през първите месеци на тази година, сега очакваме и през второто тримесечие, ще отделят много големи резерви, за да посрещнат евентуалните загуби от частта от кредитите, които няма да могат да бъдат обслужвани, каза още той.

Миналата седмица БНБ предупреди, че очаква ръст на необслужваните кредити и дори запази размера на антицикличния капиталов буфер на 0,5 на сто от рисковите експозиции. "Предвид очакваното забавяне на икономическата активност и свързаното с това нарастване на необслужваните кредити, което би оказало натиск върху доходността и капиталовата позиция на кредитните институции, запазването на антицикличния капиталов буфер на ниво от 0,5% през третото тримесечие на 2020 г. допринася за устойчивостта на банковата система", посочват от БНБ.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Пенсионните фондове възстановиха доходността през второто тримесечие