IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столичният общински съвет прие рекордно висок бюждет на София за 2019 г.

След повече от три часа дебати план-сметката за 1,75 млрд. лв. получи одобрение

14:19 | 31.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Столичният общински съвет прие бюждета на София за 2019 г. след повече от три часа дебати. За предложението, внесено от кмета Йорданка Фандъкова гласуваха 40 съветници, против бяха 18, нямаше въздържали се, съобщава БТА.

Бюджетът на столицата е в размер на 1,75 млрд. лв. Капиталовата програма към него възлиза на 632 млн.лв. Инвестициите, финансирани със собствени бюджетни средства са в размер на 326,6 млн. лв. За транспорт и транспортна инфраструктура са предвидени 447,9 млн.лв. Малко над 505 млн.лв. са отделени общо за изграждане и ремонт на основни улици и булеварди. За чистотата на града и парковете са предвидени 167 млн.лв.
Кметът Йорданка Фандъкова посочи, че бюджетът, който предлагат е такъв, какъвто София може да си позволи благодарение на много сериозна работа по привличане и събиране на средства. По думите й е извършена много сериозна работа в приходната част, същевременно е направено предложение за разумното разпределение на тези средства за постигане на основните приоритети и визията за развитие на София.

Основните проекти, които ще се подкрепят тази година са развитието на метрото и модернизацията на градския транспорт. Очакваме 90% от автобусите, които се движат по линии, да бъдат обновени, средната възраст на автопарка ще бъде шест години, поясни Фандъкова. Тя посочи, че траен приоритет остава екологията. Заложени са средства за закупуване на мобилна станция за измерване на въздуха, която ще бъде сложена в район "Красна поляна". 

Рекорден бюджет има за образованието - близо 76 млн. лв се отделят за строителство на нови детски градини и училища, както и за модернизация на съществуващите, посочи тя. Имаме заложени средства за ремонт на болници и ДКЦ-та, както и средства за развитие на културата, поясни кметът. Фандъкова посочи, че са заложени средства и за строителство на общински жилища.

Основните приходи, които са в размер на 724 млн. лв., ще дойдат от данъци и такси за административни услуги, ползване на общинско имущество, глоби и продажби на активи. Над 352 млн. лева ще бъдат данъчните постъпления. От тях 109 млн. лева ще са от сделки с имоти, 103 млн. лв. - от облагането на моторни превозни средства, 130 млн. лв. - от възмездно придобиване на имущество. От патентния данък и този за таксиметрови услуги се очаква в касата на общината да влязат 7.12 млн. лв., а от туризъм малко над 2 млн. лв.

213 млн. лв., което е по-голямата част от заложените 372 млн. лв. от неданъчните приходи, са планираните приходи от такса смет.

Относно преходния остатък на Столична община, който е в размер на 250 млн. лв. зам.-кметът на София Дончо Барбалов обясни, че винаги има преходен остатък, който се формира от средствата, които остават по сметките на общината към края на предишната година. „Тази година в преходния остатък влизат заеми – около 60 млн. лв., които ще изразходваме през тази година за строителството на метрото. Имаме над 30 млн. лв. останали от продажбата на Общинска банка. Около 40 млн. лв. имаме по различни обекти, където средствата бяха върнати. Така че преходният остатък, въпреки че изглежда голям, не е необичайно голям с оглед на голямата строителна дейност, която ни очаква тази година“, заяви зам.- кметът, цитиран от агенция „Фокус“.

От БСП пък заявиха, че след местните избори щели да предложат алтернативен бюджет. От опозицията обвиниха администрацията на ГЕРБ, че „следват модела на Стефан Софиянски“ и план-сметката за 2019 г. ще разчита само на „рязане на лентички“.

„Независимо от приоритетите образование, инфраструктура и екология, считам, че тези цели не са достатъчно защитени в този бюджет. Защото в Бюджет 2019 г. липсва цялостна и последователна стратегия, придружена със съответните политики, които едно програмно бюджетиране може да даде за решаване на проблемите на град София“, заяви председателят на БСП – София Калоян Паргов по време на заседанието на Столичния общински съвет, цитиран от „Фокус“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още