IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският дефицит продължава да намалява и през юли

Според окончателните данни на НСИ за миналата година стокообменът на България е бил с най-висок ръст през януари

15:06 | 12.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През 2018 г. изнесените български стоки са на стойност 56,030 млрд. лева, или с 2,6% повече спрямо 2017 година, а вносът възлиза на 62,875 млрд. лева, което е с 6,1% повече в сравнение с предходната година. Това се вижда от окончателните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Съпоставката на месечните данни за експорта между 2018 и 2017 г. показва, че най-голямо е увеличението през януари (14,6%), а най-голям спад е регистриран през февруари (5%). При импорта най-голям годишен ръст има през януари (19,3%), а най-голямо понижение през декември (8,6%).

От предварителните данни на националната статистика в края на юли се разбира, че България намалява търговския си дефицит, след като през първите седем месеца на годината стокообменът отбеляза ръст на годишна база.

Наблюденията на Investor.bg показват, че във всеки месец в периода януари-юли 2019 г. има намаление на дефицита в сравнение с година по-рано, като най-голямо е то през февруари.

От 1 януари до 31 юли изнесените български стоки са на стойност 33,130 млрд. лв., което е с 4,2% повече в сравнение с периода януари – юли миналата година. Само през юли експортът е за 5,273 млрд. лв. и нараства с 2,5% спрямо година по-рано.

Номинално изменение в стойностния обем на износа на стоки на България през периода 2018 - 2019 година
(Спрямо същия месец на предходната година)

За седем месеца внесените стоки са на стойност 36,100 млрд. лв. (по цени CIF), или с 0,4% повече спрямо същия период на 2018 година. През юли импортът намалява с 0,4% на годишна база и възлиза на 5,576 млрд. лева.

Номинално изменение в стойностния обем на вноса на стоки на България през периода 2018 - 2019 година
(Спрямо същия месец на предходната година)

Общото външнотърговско салдо (износ FOB - внос CIF) за първите седем месеца е на минус с 2,970 млрд. лева, като само през юли то (износ FOB - внос CIF) е отрицателно за 303,5 млн. лева.

Търговия с трети страни

През първите седем месеца на 2019 г. при износа на стоки от България за трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, най-голям ръст в сравнение със същия период на предходната година е отбелязан в секторите „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (30,4%) и „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (24%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Артикули, класифицирани главно според вида на материала“ (16,8%).

Номинално изменение в стойностния обем на износа на стоки на България от трети страни през периода 2018 - 2019 година
(Спрямо същия месец на предходната година)

Вносът на стоки от трети страни от януари до юли намалява с 2,6% на годишна база и е на стойност 12,265 млрд. лева (по цени CIF). Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Руската федерация, Турция, Китай и Сърбия.

През юли импортът със страните извън ЕС намалява с 9,3% в сравнение преди година и е в размер на 1,843 млрд. лeвa.

Номинално изменение в стойностния обем на вноса на стоки на България от трети страни през периода 2018 - 2019 година
(Спрямо същия месец на предходната година)

При вноса на стоки от трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, от януари до юли 2019 г. най-голямо увеличение на годишна база е отчетено в секторите „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (27,9%) и „Храни и живи животни“ (24%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (19,4%).

Външнотърговското ни салдо (износ FOB - внос CIF) с трети страни за първите седем месеца на годината е отрицателно и е в размер на 1,755 млрд. лева. Само през юли то е на минус със 160,7 млн. лева.

При вноса на стоки от трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през периода януари - юли най-голямо увеличение спрямо същия период на предходната година е отчетено в секторите „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (27,9%) и „Храни и живи животни“ (24%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (19,4%).

Външнотърговското ни салдо (износ FOB - внос CIF) с трети страни за седем месеца е на отрицателна територия с 1,755 млрд. лева. През юли то е на минус със 160,7 млн. лева.

Търговия с ЕС

Износът на български стоки за европейските партньори през първото полугодие нараства с 5,1% на годишна база и достига 19,029 млрд. млн. лева. Основни търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Белгия, които формират 67,1% от износа за държавите - членки на ЕС.

Само през юни експортът за ЕС намалява с 3,6% в сравнение със същия месец на миналата година и е в размер на 3,085 млрд. лева.

Номинално изменение в стойностния обем на износа на стоки на България за ЕС през периода 2018 - 2019 година
(Спрямо същия месец на предходната година)

При износа за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през периода януари - юни 2019 г. в сравнение с година по-рано най-голям ръст е отбелязан в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (95,9%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (18,2%).

Вносът на европейски стоки от януари до юни расте с 1,6% на годишна база до 20,102 млрд. лв. (по цени CIF). Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Испания.

Номинално изменение в стойностния обем на вноса на стоки на България от ЕС през периода 2018 - 2019 година
(Спрямо същия месец на предходната година)

При вноса от ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през периода януари - юни 2019 г. на годишна база най-голямо процентно увеличение е отчетено в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (29,6%). Най-голямо намаление се наблюдава в сектор „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. Горивата)“ (31,7%).

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС за периода януари - юни 2019 г. е отрицателно и е на стойност 1,072 млрд. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още