IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще докара ли паниката на пазарите рецесия и дефлация

Трябва да се изплащат целеви заеми за финансиране на малки и средни предприятия, за да преживеят шока покрай вируса, съветва Красимир Йорданов, KY Research

23:00 | 09.03.20 г. 9
Ще докара ли паниката на пазарите рецесия и дефлация

Той обясни, че в последните години на пазарите на акции вече сме наблюдавали балони.

Ролята на Фед

"Поставени пред този катастрофичен риск, спадът е болезнен. Досега всичко беше основано на грешното допускане, че Федералният резерв на САЩ (Фед) винаги ще спаси ситуацията. Дори при низходяща тенденция на пазара, колкото и пари да печатат Фед, пазарите пак могат да се сриват, както и обратно", посочи Йорданов.

"В САЩ ще се намалят лихвите на нула. Пазарът на облигации го показва. В Европа положението е доста тежко поради липсата на инструментариум на Европейската централна банка (ЕЦБ). Ако тя намали още лихвите, ще бъде по-контрапродуктивно, тъй като ще засегне рентабилността на банките. Покачване на лошите кредити в такива условия означава подкопаване на капиталовата им адекватност", коментира Красимир Йорданов.

Анализаторът отбеляза, че по-скоро трябва да се изплащат целеви заеми за финансиране на малки и средни предприятия, за да преживеят шока покрай вируса. "Пазарите очакват да има рецесия и дефлация в глобален мащаб. В световен мащаб има вероятност за намаляване на търсенето", поясни той.

Фед предстои да обяви поредното количествено улеснение и ще е се опита да изкупува акции и корпоративен дълг. "Първо трябва да настъпи рецесия. Качеството на дълга е много ниско и е тенденция да се задълбочава. Но Фед трябва да преценява кредитния риск, а това е трудно за централна банка", разкри Йорданов.

Според него нивата сега са подходящи за покупка, но трябва да са постепенни. “Винаги се препоръчва диверсифициран портфейл - облигации, акции, злато", съветва експертът.

Защо ОПЕК+ не стигна до съгласие

"Картел се прави с основни производители. Когато САЩ стои настрани, всяко намаляване на производството от страна на другите в картела, ще доведе до завземане на дял от американските петролни производители", смята Йорданов и обясни, че в дългосрочен план цената на петрола има таван. "Няма да видим 70-80 долара цена за барел, освен ако няма шокове на предлагането, дълго време ще се задържи на ниски нива под 50 долара", уточни той.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 1
dikens15
преди 4 години
Грешно си тълкуваш събитията. Битката между саудитците и руските е изцяло в ущърб на шистите от Щатите, които ще фалират, ако ниските цени се задържат поне 6 месеца. От друга страна евтиният нефт е добре за световната икономика и спомага да не се навлезе( или по бързо да се излезе) от рецесия. Тези цени спомагат за икономическото оживление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
dikens15
преди 4 години
Корона вирусът не е причина а е следствие. Ако имаш здрави финанси и работещи икономики на никой не би му правило чак такова впечатление( освен на здравните работници), нали??? Въпросът е, че икономиките на развитите държави са болни и дали ще е коронавирус, деривати фалит на банки и т.н.няма никакво значение. Между другото първото ти изречение е абсолютно грешно!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 0
Веск
преди 4 години
Освен ако.... 1929та завърши да речем на 9ти май 1945та , да речем до август заради Япония. Ама имаше оцелели. Победители имаше, макар и донякъде условно. Опсявам се, че ако настъпи подобна жестока криза оже да няма оцелели в Третата световна. Може и да съм паникьор обаче това наливане на масло буквално в огъня - петрол де, не масло ме плаши малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 5
Веск
преди 4 години
Така е. Чакаме черния четвъртък от 1929та. Как се оправил светът от кризата 1929та. С Втора Световна Война. Сталин попродал бая злато за да купи и построи промишленост и военни заводи най-вече., от САЩ, от Германия Ами сега как ли ще е? Путин и Саудитите яко наляха масло в огъня с много важен втори фактор - ПЕТРОЛА. Направо им се чудя - толкова ли са смели и уверени, че ще се оправят независимо от последиците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 2
Веск
преди 4 години
Спомням си една публикация, мисля точно в Инвестор - един висш колеж по мениджмънт беше дал задача на дипломиращите се да изберат по един фактор, който може да причини световна криза и да го аналиьзират. Стандартните - петрол, войни, основно Близкия изток, търговски войни и т.н. Не си спомням имаше ли пандемия. Все тая. По-интерсното е, че сега имаме освен вируса и още един фактор - петролния срив причинен умишлено в определен момент. САЩ притискаха Русия с шистовата технология, сега Саудитска Арабия май го връща на Русия от името на САЩ. Нещата заприличват на филма Перфектната буря. Събират се няколко урагана. Там бяха 3. Сега имаме вирус и петрол - 2. Тези дни ако се добави трети официално ще считам, че всичко е напълно умишлено. Някой иска криза. Примерния трети е сеир в Сирия, Ирак, бежански поток към ЕС, търговска вийна разпалена в подходящ момент, затваряне на граници. Естествено може и някой природен катаклизъм да ни напомни, че играта може да е опасна. Риба ще ловим в мътна вода като че ли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 1
Jorkata
преди 4 години
Аз мисля, че рецесията вече е налице... въпрос на време и желание е да си признаят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
data
преди 4 години
Черен вирус (лебед) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 29 rate down comment 2
Sokratus
преди 4 години
Началото на кризите винаги е събитие, което няма много общо с икономиката!Е корона вируса е този път.Ще четем за вирусната криза в учебниците след време;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 3
onezero
преди 4 години
Ако до 1-2 месеца не се спре епидемията, нещата отиват към по-скоро към депресия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още