IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са рисковете от разрастване на водната криза в страната?

Големият резерв е в намаляване на загубите по водоснабдителните системи, смята председателят на Българската асоциация по водите инж. Иван Иванов

10:40 | 03.01.20 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Ботевград, Плевен и Ловеч са на прага на водна криза от мащабите на тази в Перник. Водоемите критично понижават нивата си. Спешно се проверяват ВиК дружествата в цялата страна и се извършват ремонти, където е необходимо, за да се предотвратят течовете.

"Има основания за притеснения, трябва да търсим решения. Доста е тревожно, че не вали сняг. Ако продължи да не вали сняг, ще имаме много голяма криза. Досега фактът, че има климатични изменения, подминаваше България, но вече и ние сме част от притесненията. Работи се по адаптиране към тях в цяла Европа", заяви председателят на Българската асоциация по водите инж. Иван Иванов. Той е убеден, че големият резерв е в намаляване на загубите по водоснабдителните системи, но всичко било свързано с много пари. 

"Това безпокойство ще бъде продължително през годините. Трябва да подменяме водоснабдителните системи. Апелирам да се създаде нещо като национална програма в тази насока", каза още инж. Иванов в студиото на "България сутрин". 

Управителят на ВиК - Сливен инж. Севдалин Рашев успокои, че проблемът с язовир Асеновец край града не е толкова страшен, колкото изглежда от разпространените снимки.

"Обемът на язовира е 28 млн. куб. м, като една трета са запълнени в момента. Обем, който е напълно достатъчен, за да може да изчакаме снеготопенето. Наличното в обема е достатъчно, за да може да водоснабдяваме до месец май", увери инж. Рашев в телефонна връзка за Bulgaria ON AIR

"В началото на 2019 г. сме взели мерки Сливен да бъде водоснабден град с двойно захранване. Имаме водоснабдителни системи в изключително добро състояние. Включили сме помпени станции към мрежата на града, като мощността непрекъснато се повишава към края на 2019 г. При необходимост може да захраним града само с водоснабдителните системи", обясни управителят на ВиК - Сливен.

Той обаче не споделя мнението, че глобалното затопляне е проникнало на нашата територия толкова силно. 

Според инж. Иванов проблемът е осъзнат отдавна, но продължаваме да го подценяваме. А кризата в Перник е отпушила енергията. По думите му един град може да съществува без ток, но не и без вода.

Вижте още във видеото!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
vladi_guetzov
преди 4 години
Не глобалното затопляне , а некъдърното управление , ако изобщо има управление води до такива последствия.Вецовети източват язовирите., старата канализационна мрежа с течове,която не се подменя,липсата на строежи на нови язовири и микроязовири, така че да се хване водата на всички реки,защото те се изтичат безплатно в Гърция и Турция, а ние купуваме техните плодове ,зеленчуци ижадни ходим.Израел хвана река Йордан до последната капка и направи райски градини ,Турция хвана Ефрат и т.н. България вода гази , жадна ходи и дарява водите си на съседите.Ей това е политика или пълна липса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
Вся власть Советам!
преди 4 години
Само че този голям резерв изобщо не е никакъв резерв. Защото дори да се премахнат загубите това не осигурява повече вода ако водоизточникът е празен. А както знаем към водоизточникът има много апетити. Не само от страна на жадното население, а и от страна на ВЕЦовете, промишлеността, земеделието и не на последно място оръдията за сняг.А на das ще му кажа че само благодарение на "демокрацията" и по-точно на фалита на социализъма режимът на водата във Враца беше спрян и водопроводите и канализацията обновени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
zelka007
преди 4 години
"глобално затопляне няма" ..."климатът е бил и друг път топъл" ..."тва затоплистите само пушилка вдигат" ...:)))welcome to new world ...по света хората планират мерки от години и за години напред . строят мащабни инсталации за обезсоляване . мислят как да адаптират водните си системите . строят нови водопроводи . подмяната на тръбите и намаляване на загубите е само временно решение ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 10
deaf
преди 4 години
Колега,съжалявам,че ще бъда прям и циничен,но ти нормален ли си?! Имаш ли очи да виждаш и можеш ли да мислиш?! Кьорав ли си,та не виждаш че всичко в България (вече) е държавно?! Вече НЯМА частна собственост! Всичко е собственост на комуниста Борисов. (Както преди "10-ти" всичко беше собственост на Т.Ж.). Язовир "Студена" и държавен и ВиК-Перник е държавно. как хората да запретнат ръце и оправят проблема с водата,когато държавата им забранява да купят този язовир и това ВиК-а в Перник? Защото само ако те станат ЧАСТНИ,проблема с водата ще се реши. Но в България частната собственост е забранена. Прочети отново поста си и дано видиш какви глупости и безсмислици си написал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 9
das
преди 4 години
Рисковете са големи, защото при демокрацията и капитализъма всеки трябва да се оправя сам. Каквото е било направено от държавата е било направено при лошия западнал комунизъм, сега вече държавата ни не може да мисли за такива инфраструктурни проекти, които реално са основно за доброто само на хората, не за компаниите. Така че хората да разберат, че държавата ни няма такива интереси да им оправи водата, така че да се запретват и сами да си оправят водата. Така е при демокрацията, всеки сам се оправя, щото няма държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още