IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е на пето място в ЕС по годишен ръст на строителството през август

За второто тримесечие строителната продукция у нас се е увеличила с 3,4% на годишна база, сочат данни на Евростат

18:13 | 17.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

България е на пето място в ЕС по годишен ръст на строителната продукция през август, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

Строителната продукция у нас е нараснала с 3,3% на годишна основа през осмия месец на годината, като ръстът се забавя спрямо 4,4% през юли, сочат данните на Евростат.

Сред страните членки на ЕС, за които са налични данни, най-силен ръст на произведената строителна продукция се наблюдава в Румъния (+34,2%), Швеция (+6,8%) и Унгария (+5,9%). Преди България е и Полша с ръст на строителната продукция от 5,1%.

Най-голям спад е регистриран в Словения (-7,5%), Словакия (-6,9%) и Белгия (-2,5%).

През второто тримесечие строителната продукция у нас бележи ръст от 3,4% спрямо същия период на миналата година, като той се забавя спрямо годишното повишение от 5,8% през първото тримесечие.

Спрямо юли строителната продукция в България отбелязва минимален спад от 0,1%, прекъсвайки два поредни месеца на ръст. Спад е отбелязан и през второто тримесечие спрямо първите три месеца на годината от 1,6%.

Сред страните членки, за които са налични данни, най-голям спад на строителната продукция на месечна основа е регистриран в Унгария (-10,5%), Словения (-3,7%) и Чехия (-2,8%). Най-голям ръст е отбелязан в Полша (+2%), Швеция (+1,9%) и Португалия (+0,9%).

През август строителната продукция в еврозоната е намаляла с 0,5% спрямо юли и с 0,2% в ЕС като цяло. Спадът в еврозоната се дължи предимно на понижението на гражданското и инженерното строителство с 1,3%, докато сградното строителство е отбелязало спад от 0,2%. В ЕС като цяло гражданското и инженерното строителство също се понижава с 1,2%, а при сградното строителство е отбелязан скромен ръст от 0,1%.

На годишна основа произведената строителна продукция е нараснала с 1,2% в еврозоната и с 1,9% в ЕС. Ръстът в еврозоната се дължи предимно на сградното строителство, което се е увеличило с 1,6%, докато при гражданското и инженерното строителство е отбелязано повишение от 0,9%.

В ЕС сградното строителство е нараснало с 2,2%, а гражданското и инженерното строителство се е увеличило с 1,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още