Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Южните квартали изместват центъра на София за покупка на луксозно жилище

Търсят се нови, обзаведени апартаменти над 200 кв. м, с 3-4 спални и няколко гаража, показва годишният обзор на Unique Estates

Южните квартали изместват центъра на София за покупка на луксозно жилище

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Още по темата
Новозавършени, големи жилища с няколко спални и гаражи привличат вниманието на купувачите на луксозни имоти през миналата година, показват данните на компанията за луксозни имоти Unique Estates.

Според експертите една от основните групи клиенти на пазара – семействата с деца, проявяват нарастващ интерес към новите квартали в южните части на София, като Манастирски ливади и Кръстова вада. Интересът към центъра се запазва основно при сделките за инвестиция и при търсенето на по-малки имоти, посочват специалистите в годишния си анализ на пазара на недвижими имоти в България за 2019 година

През миналата година пазарът регистрира растяща активност за покупки и наем, съпроводена с успокояване на цените и намаляващ дял на сделките с отстъпка. Това показва, че офертните нива вече са близо до реалните цени на пазара. Предвид стабилното търсене, очакванията са активността в сегмента на луксозните имоти да остане висока и през 2020 г., прогнозират от Unique Estates.

Търсене и предлагане

През последните месеци се увеличава търсенето на завършени и обзаведени апартаменти с площ от 200-250 кв. м и два-три гаража. Предлагане на подобни имоти има основно в бързо развиващите се локации с ново строителство, като Кръстова вада, части от Манастирски ливади, Камбаните. По тази причина тези квартали са в полезрението на клиентите, показват данните на Unique Estates.

“Търсенето на такива имоти идва основно от семейства с деца, които решават жилищни нужди. Част от тях първоначално тръгват с нагласата да купят къща, но впоследствие решават, че голям апартамент отговаря повече на очакванията им като инфраструктура, достъпност, места за паркиране“, обобщи Светослава Георгиева, оперативен директор на Unique Estates.

По думите ѝ се наблюдава трайно завръщане на клиентите в сегмента на големите жилища, като купувачите са основно семейни двойки на възраст 35-45 години с три или повече деца. Близостта до частни училища и детски градини също предопределя избора на локация. Продавачите са най-често хора над 50 години, чиито деца са пораснали и излезли от дома. С това отпада и нуждата от голяма площ и те се местят в по-малък имот.

Още по темата

От компанията дават пример със сделка от края на 2019 г. за просторен апартамент в квартал Бояна на последните два етажа на малка жилищна кооперация. Жилището е с площ от малко над 500 кв. м, с 4 гаража и огромна тераса, създаваща усещането за къща.

Търсенето на луксозно ново строителство доведе до осезаем ръст на сделките в южните райони на София и кварталите по Витошката яка през 2019 г. спрямо година по-рано, отчитат в консултантската компания, специализирана в продажба и отдаване под наем на имоти в две направления – luxury и executive.

Статистиката на Unique Estates показва повече продажби в Лозенец, Кръстова вада, Манастирски ливади, Боянa. В тези квартали се търсят завършени и обзаведени апартаменти с гледка към Витоша. Появата на висок клас комплекси в напреднал етап на строителство или с разрешение за ползване през последната година също допринесе за покачването на броя на сделките. Ценовите нива са в диапазона между 150 хил. евро и 400 хил. Евро.

Търсените локации

При покупките на семейно жилище центърът отстъпва като предпочитано място заради силно ограниченото предлагане на ново строителство, недобре поддържаните общи части и липсата на гаражи към много сгради. В много случаи входовете са в много лошо състояние или на жилището му липсват височина на таваните и гледка. Основната група купувачи в този район са хора, които търсят имот за инвестиция или отдаване през платформите за краткосрочни наеми. 

В най-престижния район, около Докторски паметник, предлагането е силно ограничено, но това не доведе до ръст, а по-скоро до задържане на цените през 2019 г. Това е индикация, че те са достигнали пределни нива и дори да нарастват, ще е с много ниско темпо, коментират специалистите.

Ценови диапазон

Като цяло, данните на Unique Estates показват ръст на продажбите в по-ниския и средния сегмент на пазара на луксозни имоти, които обхващат къщи и апартаменти съответно до 300 хил. евро и до 500 хил. евро.

През 2019 г. пазарът отбеляза нормализиране на офертните цени, след като година по-рано за продажба се предлагаха голям брой надценени имоти.

Общо през годината цените на луксозните апартаменти намаляха средно със 7%, основно заради спад в централната част на София. По-осезаемо покачване на продажните нива се наблюдаваше в жк „Младост“ и квартали като Лозенец, Манастирски ливади, Кръстова вада, Симеоново, посочват в годишния обзор от консултантската компания. 

На фона на ръста на сделките и нормализирането на ценовите нива през 2019 г., делът на продажбите с отстъпка от офертната цена се понижава. По данни на Unique Estates те са отбелязали спад до 66% от общите продажби в сравнение с 68% година по-рано. Наблюдава се лек ръст на средните отстъпки от 7,1% на 7,9%.

Наемен пазар

С покачване от 19% на сделките за наем на годишна база пазарът на луксозни имоти отбеляза висока активност през изминалата година. Най-силно е търсенето в най-високия ценови сегмент – над 1000 евро месечен наем, и в ниския. В средния ценови клас апартаменти – с между 500 и 1000 евро месечен наем, търсенето е значително по-слабо за сметка на силното предлагане. Една от причините за ръста на офертите е преориентирането на много собственици от краткосрочни към дългосрочни наеми, отбелязват от Unique Estates.

Наемните цени се запазват почти без промяна в сравнение с година назад, като средните нива за София са 8 евро/кв. м. Най-високи нива запазват Докторски паметник, Център и елитните квартали, като Изток, Лозенец, Иван Вазов. Остава силно търсенето на апартаменти и къщи под наем в затворени комплекси в София. 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Консултант: Пандемията може да изтрие 20-30% от търсенето на офиси в София